Comença la recerca del Temple d'August


Un equip format per 12 experts internacionals de les universitats de Palerm, Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica han començat aquesta setmana les prospeccions geofísiques sota el subsòl de la Catedral de Tarragona amb l'objectiu de dilucidar si s'hi troba el temple dedicat a l'emperador August. Durant aquests dies es recolliran les dades que seran analitzades amb la finalitat d'identificar possibles vestigis conservats de l'època posterior a August. No es descarta tampoc fer, més endavant, prospeccions arqueològiques selectives.

Les feines actuals es fan mitjançant l'última tecnologia i sense interferir en l'activitat quotidiana. La prospecció es fa fins a 10 metres de profunditat amb tècniques com la innovadora Tomografia de resistivitat elèctrica. Segons l'historiador Tàcit, l'any 15 d.C. una representació de tarragonins van sol·licitar a l'emperador la construcció d'un temple de culte al seu antecessor August, que havia mort un any abans i que va ser qui va atorgar a Tarraco la capitalitat de la província. Seria el primer temple que tindria dedicat fora de Roma i tindria unes dimensions similars al Partenó.

Després, a finals del segle V o inicis del VI, es va edificar la catedral de Tarragona. Es creu que sota ella es troba el temple d'August i és per aquesta raó que es porten a terme aquestes prospeccions, de les quals s'espera tenir alguns resultats a finals d'any. De moment, segons la directora de l'ICAC, Isabel Rodà, es pot certificar que en el subsòl, sota la nau central, existeixen restes ben delimitades. Aquestes pertanyerien a diferents tipus d'estructures, i també de diverses èpoques. Tot i això, es vol ser prudent fins a tenir els resultats definitius per poder assegurar si es tracta o no del temple d'August. Les prospeccions actuals són fruit del conveni signat el mes de febrer passat entre l'Arquebisbat de Tarragona i l'ICAC per fer la radiografia del subsòl.

Entrades populars