Trenta expos als museus valencians pel 2008


Els fotomontatges de Josep Renau són presents a l'oferta museística del 08.

Prop d'una trentena d'exposicions integren l'oferta expositiva que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana oferirà al llarg de l'any 2008. Noms clàssics de la pintura, entre els quals destaca El Greco, i la recuperació de l'obra de creadors valencians, com Genaro Lahuerta, els Benlliure o Josep Renau, protagonitzen la programació dissenyada per l'organisme, que pretén aconseguir l'"equilibre entre la tradició i l'avantguarda", segons ha assenyalat avui la consellera de Cultura, Trini Miró.

La titular de Cultura ha donat a conéixer avui l'agenda de mostres preparada pel seu departament en un acte en què ha estat acompanyada per l'assessor científic del Consorci de Museus, Felipe Garín, i el director del Museu de Belles Arts, Fernando Benito. Miró ha subratllat que el programa del 2008 incidix en la "vertebració cultural del territori valencià", ja que no només hi haurà exhibicions a les tres capitals de província sinó que se sumaran a este circuit poblacions com Sagunt, Énguera o Benicarló.

El Consorci ha dividit les exposicions en quatre eixos temàtics, que abracen, respectivament, projectes de caràcter històric; mostres per a la recuperació i revisió del treball d'autors valencians dels segles XIX i XX; seleccions d'art valencià actual i els jóvens creadors, ha enumerat la consellera. En el primer capítol destaca la mostra "El Greco. Toledo, 1900", que permetrà contemblar d'abril a juny al Museu de Belles Arts de València obres del mestre cedides per institucions com el Museu d'El Prado, el Museu Thyssen-Bornemisza, el Museu d'El Greco o el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

També es reuniran per primera vegada en esta mostra els fons d'El Greco que hi ha a València, tres peces que es custodien al Museu del Patriarca i altres dos al Sant Pius V mateix. Esta mostra -organitzada pel Ministeri de Cultura i que també viatjarà a Bilbao- intenta reconstruir l'ambient històric de la Toledo del segle XX, moment clau per a recuperació de la figura d'El Greco. Per a això, a més de l'exposició d'obra, s'han recuperat importants fons fotogràfics, germen de l'Arxiu Espanyol d'Art, de les imatges dedicades a les obres d'este pintor. Una altra de les cites destacades al Museu Sant Pius V serà la selecció "Tots els camins porten a Roma. Viatges d'artistes des del segle XVI al XIX", integrada per 250 peces, algunes d'elles signades per Pieter Brueghel "El Vell", Jacob van Ruysdael i Gaspard van Wittel. La mostra, inaugurada al Museu d'Ixelles de Brussel·les (Bèlgica), tindrà com a única itinerància de juny a agost la Comunitat Valenciana.

El calendari d'activitats del 2008 dóna a més un "fort impuls" al Centre del Carme com a "gran centre d'exposicions", ha subratllat, per part seua, Felipe Garín. De fet, s'han programat mostres en sales que no estan completament condicionades amb intenció d'ampliar l'oferta d'este espai. En este museu es podran vore, entre d'altres, "De la Mediterrània als Andes"; "José Gumbau (1907-1989)"; "Nostàlgia de Futur. Homenatge a Renau"; "José Benlliure Gil"; "Nassio Bayarry" i "La companyia Gustavino".

Pel que fa a La Gallera, continuarà la seua aposta per l'art més actual, amb les exposicions d'Óscar Mora, Daniela Lorenzo, Juan Olivares i Rosa Padilla. Quant als espais municipals, les Drassanes acolliran una selecció de cotxes clàssics esportius amb què el Consorci se sumarà a la celebració del Gran Premi de Fórmula 1, mentre que les Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de València mostrarà l'obra inèdita de Joan Antoni Toledo. Al Mubag d'Alacant s'inaugurarà la retrospectiva "Genaro Lahuerta (1905-1985)" un projecte "compromés des de fa temps i que per fi enguany es farà realitat", ha expressat Garín. L'exposició, el projecte de la qual va nàixer per a commemorar el centenari del naixement de l'autor, posarà en relleu el destacat paper d'este artista en la renovació estètica dels anys 20 i 30. La Llotja del Peix i el Castell de Santa Bárbara a Alacant; el Museu de Belles Arts de Castelló, la iniciativa "Ermites de Sagunt", el Museu Arqueològic Municipal d'Enguera i el convent de Sant Francesc a Benicarló completen la llista d'espais que albergaran estes propostes culturals.

Entrades populars