Centre de Documentació dels conjunts rupestres de l'Arc Mediterrani

El secretari autonòmic valencià de Cultura, Rafael Miró, ha anunciat avui la creació del primer Centre de Documentació dels conjunts rupestres de l'Arc Mediterrani al jaciment de la Sarga, a Alcoi, segons han informat en un comunicat fonts de la Generalitat valenciana.

Amb motiu del X aniversari de la declaració de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, Miró ha visitat hui el jaciment de la Sarga d'Alcoi, que va encapçalar l'esmentada candidatura.

Rafael Miró ha recordat que en el moment de la declaració de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani com a Patrimoni de la Humanitat, este incloïa un total de 705 conjunts dels quals 305 pertanyien a la Comunitat Valenciana. Actualment, segons ha dit, "la suma només a la nostra comunitat puja a 450, de manera que es continuen trobant nous jaciments i la Comunitat Valenciana continua sent la més rica en art rupestre".

Miró ha anunciat que el primer centre d'informació dels conjunts rupestres de l'arc mediterrani, que realitzarà la Conselleria de Cultura a través de l'Ivacor, té com a punt de partida l'estudi interdisciplinari d'un dels conjunts "més representatius" de l'art rupestre de l'arc mediterrani: la Sarga d'Alcoi.

Per a això, "s'empraran les més modernes tecnologies en la recollida de dades de tota mena -geològiques, ambientals, arqueològiques- i aconseguir així una gestió adequada de conjunt".

El punt de partida del projecte és "el conjunt de la Sarga, tot i que es planteja continuar la metodologia generada en el marc d'este projecte amb la totalitat dels conjunts inventariats a la Comunitat Valenciana, tots ells declarats patrimoni Mundial per la Unesco".

Este projecte pretén reunir tots els estudis sobre els conjunts rupestres de la Comunitat Valenciana, estudis que "la majoria es troben dispersos o incomplets i que d'esta manera es reunirien en un gran centre de documentació, un dels primers centres a escala internacional d'estes característiques".

D'altra banda, el secretari autonòmic de Cultura ha avançat que el mes de desembre vinent se celebrarà a València el IV Congrés d'Art Rupestre. Amb motiu del X Aniversari de l'esmentada declaració, la Conselleria de Cultura i Esport a través de la Direcció General de Patrimoni i l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals ha organitzat el IV Congrés sobre Art Rupestre de l'Arc Mediterrani./EP

Entrades populars