'Festival Inquiet' de cinema en valencià

Més de 140 audiovisuals es projectaran en la quarta edició del 'Festival Inquiet' de cinema en valencià que se celebrarà a la localitat valenciana de Picassent del 20 al 29 de novembre i que en esta ocasió, homenatjarà a l'actor i presentador Joan Monleón per ser un dels primers que va realitzar pel·lícules en esta llengua durant la Transició.

Així ho ha anunciat hui el regidor de Cultura, Juventut i Promoció Lingüística de l'Ajuntament de Picassent, Artur Hernández, durant la presentació en roda de premsa d'este certamen que té un pressupost d'uns 60.000 euros i que confia a mantindre una assistència semblant a la de l'any passat, amb 10.000 visitants.

Enguany es manté la 'Secció Oficial' (llargmetratges i curtmetratges) i la 'Secció Inquieta' (curts realitzats per nens en les escoles), i alhora s'apareixen noves com la secció 'A corre-pena', amb la qual s'ha invitat a la gent a rodar audiovisuals i fer cinema a Picassent, a partir d'un tema proposat per l'organització del festival.

Així, 25 equips de persones han estat rodant en el poble, el que per als seus habitants ha suposat experimentar la sensació que "el cinema no és sol anar a veure'l sinó que també cal viure'l", va destacar Hernández.

També es projectarà una selecció dels millors [viodeoclips] en valencià en la secció 'Giraclip 2008', i es podran veure els audiovisuals creats per a la 'Secció Lliure', mentre es gaudix d'un bany a la piscina coberta del municipi de Picassent. Finalment, la 'Secció Mostra', que enguany estarà dedicada a l'humor, rendirà un "seriós i merescut" homenatge a Joan Monleón, amb la projecció de diversos dels seus films, ha indicat Hernández.

Per la seua banda, el director del Servici de Política Lingüística de la Universitat de València, Josep Vicent Boira, ha subratllat el "compromís" de la facultat amb este tipus d'iniciatives que ha considerat "fonamentals" per a la "difusió social del valencià" i per a "transmetre el que s'està fent" amb la llengua. "El valencià és un instrument de consens i orgull", ha sentenciat, pel que ha garantit que seguirà col·laborant amb el festival en les seues futures edicions.

"USO SOCIAL"

D'altra banda, el director gerent d'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua, Àngel Martí, ha reivindicat l'"ús social del valencià" que, segons va dir, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que ara complix 25 anys, "no parla per a res d'ús social, no és de normalització lingüística", ha criticat.

Per esta raó, projectes com el 'Festival Inquiet' són "necessaris perquè el valencià surta endavant i els xiquets i xquites tinguen una finestra al valencià i s'amplie el seu ús", ha subratllat.

En la mateixa línia, Josep Lluis Domènech, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), ha manifestat que tot i que "el valencià és important que s'aprenga a l'escola, també és important treure'l d'ella per crear actituds positives sobre la llengua valenciana".

Doménech ha assenyalat que així comko la manera de parlar de la gent influix en el cinema, "també el cinema influix en l'ús i el foment del valencià, i en la manera de parlar-ho". Finalment, ha suggerit que per a la propera edició, el festival incloga una secció de 'Llengua i cultura popular'.

Finalment, la vicerectora d'Organització de Servicis i PAS de la Universitat de València, Enriqueta Vercher, ha argumentat que, amb este tipus d'esdeveniments, "estem parlant de fer coses en valencià, estem fent 'país' de la millor manera, des d'un poble de L'Horta", ha conclòs.

Entrades populars