Enric Planasdurà a la Oriol Galeria d'Art

Enric Planasdurà / Obres 1949-1974
(22 de setembre – 29 d'octubre 2010)

L'objectiu principal és fer una revisió amplia i documentada de l'obra que Enric Planasdurà va realitzar entre els anys 50 i 70, i recuperar la seva figura artística sovint injustificadament oblidada i molt poc estudiada.
L'exposició constata la cabdal contribució de Planasdurà a la pintura geomètrica produïda a l'estat i demostra la importància que la seva obra tingué durant els difícils, però fructífers, primers anys de la segona meitat
del segle XX.

Amb més d'una cinquantena d'obres, és l'exposició més extensa mai realitzada sobre l'artista. A partir del pròxim 22 de setembre i fins el 29 d'octubre, Oriol Galeria d'Art presenta una selecció d'obres del pintor Enric Planasdurà (1921 - 1984). Es tracta d'un conjunt de més d'una cinquantena de peces, entre pintures i guaixos, que ofereixen un vast i complert recorregut per la trajectòria creativa de l'artista compresa entre els anys 50 i 70.

Després de finalitzar els seus estudis a l'Acadèmia Martínez Altés, Planasdurà va explorar diferents estils. Va passar de la figuració més convencional al surrealisme i d'allí a l'abstracció geomètrica la qual ja no abandonaria mai més, tot i que a principis dels 60 va voler explorar els límits que la pintura informalista oferia. A partir del selectiu recorregut presentat en aquesta mostra, el qual comença amb una tela del 1949, es pot apreciar l'energia creativa del pintor i queda patent la seva inqüestionables devoció per la pintura geomètrica fet que el convertí en un dels primers i principals artistes a conrear aquest estil a Catalunya.

Després de la seva primera exposició a les Galeries Alfa de Barcelona l'any 1941, l'obra de Planasdurà s'ha pogut veure en nombroses mostres, tant individuals com col·lectives, d'arreu del món. Destaquen per exemple les celebrades a galeries com la Galería Macarrón de Madrid (1944), les Galeries Atenea (1942, 1944), Layetanes (1950), Argos (1955) i Syra (1963) de Barcelona, la galeria El Corsario d'Eivissa (1961), les galeries Quint de Palma de Mallorca (1961, 1962), la galeria italiana Numero (1964).

Igualment la seva obra ha format part de col·lectives importants com "La joven pintura española" (1959) o "Espacio y color en la pintura española de hoy" (1959) ambdues comissariades per González Robles, com també ha participat en Biennals i Salons d'art com la Primera Biennal Hispanoamericana de Madrid
del 1951, la Biennal de Venècia del 1958, i la del 1960 a Sâo Paulo, els Salons del Jazz de Barcelona, els Salons d'Octubre de Barcelona, i la IV Exposició d'Art Contemporani del 1952.

Planasdurà va formar part del Cercle Maillol de l'Institut Francès de Barcelona, del Real Círculo Artístico i de l'Institut Internacional d'Arts i Lletres de Zurich. També fou membre i fundador del Grup Lais, de l'Agrupació d'Artistes Actuals de Barcelona i del Saló de Maig i va col·laborar amb grups tant importants en l'època com Dau al Set i La Escuela de Altamira. Igualment, va ser en nombroses ocasions membre del jurat dels Premis Maig i membre també del Comitè Consultiu i Executiu del Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

Enric Planasdurà morí el 1984 a Barcelona i des d'aleshores ha estat un pintor molt poc explorat i la seva obra poc revisada malgrat la seva gran contribució. Encara que les seves composicions hagin estat incloses en importants col·lectives com la del 1990 al Centre d'Art Santa Mònica "Informalisme a Catalunya", o la del 1992 al Museu de Teruel "Ciudad de ceniza: El surrealismo en la posguerra española", o la del 1993 a la Fundació Caixa de Pensiones "Ver a Miró: La irradiación de Miró en el arte español", l'obra de Planasdurà continua essent pràcticament desconeguda pel gran públic.

L'exposició "Enric Planasdurà. Obres 1949-1974" a Oriol Galeria d'Art neix, doncs, amb la voluntat de corregir aquesta injusta situació rescatant i donant a conèixer l'etapa més transcendental de la trajectòria artística d'aquest pintor. A propòsit d'aquesta exposició s'ha editat un extens llibre-catàleg bilingüe (català
– castellà) amb text de Juan Manuel Bonet en el que s'hi inclou una selecció d'articles de premsa de l'època sobre Planasdurà, i la reproducció de totes les obres exposades.

Oriol Galeria d'Art
Provença, 264
08008 Barcelona
Tf: 93 215 2113
info@galeriaoriol.com
Dilluns a Dissabte: 10 a 14 h. i 16'30 a 20'30 h.

Entrades populars