El PP del País Valencià 'oblida' el Dia de les Lletres Valencianes i l'aniversari de Joanot Martorell

El 20 de novembre de 1490 va ser publicada la primera edició del Tirant lo Blanc, la novel·la de cavalleries considerada com l'obra més important de la nostra literatura. Enguany, a més, l'efemèride adquirix un caràcter especial en complir-se el 600 aniversari del naixement del seu autor, Joanot Martorell. Malgrat que les Corts Valencianes van declarar 2010 com l'Any Martorell, les institucions públiques a casa nostra no han organitzat cap acte per a celebrar el Dia de les Lletres Valencianes.

En el Dia de les Lletres Valencianes d'enguany, però, hi ha, si més no, una bona notícia: la publicació de Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres, una nova peça de les "Grans Obres" de l'editorial Bromera, la col·lecció que en anys anteriors ha abordat episodis tan importants en la història valenciana com la Batalla d'Almansa i l'expulsió dels moriscos del regne de València (sengles obres a càrrec de Joan Francesc Mira) i la biografia del rei Jaume I el Conqueridor (elaborada per Antoni Furió).

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) és l'autor d'esta nova biografia de Martorell, tot i que, com confessava fa uns dies en una entrevista publicada en la premsa comarcal, s'hi va atrevir després de la insistència amb què li van demanar l'encàrrec. 

Cal recordar que l'escriptor valencià ja va abordar la figura de l'autor de les aventures de Tirant i Carmesina en Les cendres del cavaller, distingida amb el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira i amb el Premi de la Crítica Serra d'Or, una obra de la qual es van vendre 30.000 exemplars i que ha esdevingut un llibre rellevant per a la difusió de la figura d'un escriptor clau en l'aportació valenciana a la literatura universal. Recentment, Vilaplana ha publicat també en l'editorial Bromera L'estany de foc, una obra que relata la persecució contra la primera Bíblia editada en valencià, en la segona meitat del segle XIV./ Font

Entrades populars