Els castellers, patrimoni de la Humanitat

La Unesco ha decidit aquest dimarts, dia 16 de novembre, durant la sessió del Comitè Intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, incloure els castells en la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humaniat. Tots ens hem d'alegrar que aquesta manifestació de la nostra cultura popular hagi estat reconeguda per l'Organitació de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura.Des que a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 es van aixecar dotze castells a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, representant els aleshores dotze membres de l'actual Unió Europea, els castells no han parat de crèixer fins a rebre avui un reconeixement universal.

Cal destacar, però, un fet que, potser, pot passar una mica desapercebut. En les primeres hores després de la resolució positiva de la Unesco entorn els castells hem començat a escoltar declaracions de representants de les principals institucions catalanes. És normal, això. Però el que no m'agradaria és que aquestes declaracions, àmpliament recollides pels mitjans de comunicació, no deixéssin veure que qui ha portat el pes de la iniciativa, és a dir, qui va tenir la idea, qui ha preparat la candidatura i qui ha fet tots els esforços necessaris per arribar a tenir els castells declarats patrimoni de la humaniat ha estat la societat civil catalana, a través principalment de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (també la revista "Castells").

Va succeir una cosa similar amb La Patum de Berga, l'únic element de Catalunya inclòs fins avui en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El que fa progessar a qualsevol societat és el treball conjunt i complementari de la societat civil i de les institucions públiques. Les institucions públiques tenen, però, una presència desproporcionada en els mitjans de comunicació que, gairebé sempre, tapa el treball de la societat civil. En aquest dia de joia per a la cultura catalana, no oblidem que qui ha portat a Catalunya un nou reconeixement internacional ha estat, fonamentalment, la societat civil, autèntic motor de la nostra nació mil.lenària. / Font

Entrades populars