'In-quietuds' de Mireia Feliu a la Safia #exposicions


Mireia Feliu Fabra
Exposició: 9 de novembre - 10 de desembre, 2010

IN-QUIETUDS.
NOMADISMES CONTEMPORANIS

Del 9 de novembre a l'10 de desembre, 2010
Galeria Safia
C/ Bruniquer 9 – 08012 BARCELONA

No parlo d'una mobilitat que es trasllada d'un punt a un altre, sinó d'un estat, d'una disposició permanent al desplaçament. I per tant, d'una manera d'entendre el món que no entén de definicions o funcions preestablertes, sinó d'actes presents.

Mireia Feliu

L'exposició IN-QUIETUDS. NOMADISMES CONTEMPORANIS forma part del projecte d'investigació doctoral sobre la mobilitat nòmada contemporània, la proposta del qual rebé el Premi de la Fundació Espais a la Creació Artística (Girona 2006). Els projectes que es presenten, de base videogràfica, parteixen, d'una banda, de l'experiència de desplaçament de l'artista entre 3 territoris des del 2002: Sàhara occidental, Nova York i Barcelona. De l'altra, del seguiment i gravacions realitzades des del 2005 de diferents comunitats nòmades, una a cada territori: l'ètnia africana peul de tradició ramadera i transhumant, professionals
del món del circ i habitants de pas a les grans urbs "líquides" d'Occident.

El nomadisme, això és, el desplaçament constant, sigui de la naturalesa que sigui, física, simbòlica o virtual, implica una re-consideració de conceptes tan bàsics com temps, espai, memòria, casa, frontera o arrels. La subjectivitat nòmada es planteja com a mirada compromesa que fuig de l'organització codificada i preestablerta i comporta, en molts casos, un compromís polític. El nomadisme que es planteja a través d'aquesta exposició, doncs, no es redueix a una proposta formal. Es tracta de quelcom existencial que afecta a la manera de pensar i de viure i, per tant, esdevé el punt de vista des del qual es parla i es genera cada una de les obres mostrades.

El vídeo, base de la majoria de les obres, és entès, en un principi, com a esbós, com a apunts d'una experiència de viatge que començà un dia del 2002. Notes de viatge que més tard foren represes per un pensament madurat i que ara han estat formalitzades a través d'una sèrie de peces audiovisuals. Paraules com rastre, fragment, present, múltiple, caminar, variable, líquid, maleabilitat, mòvil, flexibilitat, efímer, diàleg, altre, límit, esdevenir, experiència, heterogeni… conformen un amalgama d'idees que conflueixen en aquestes "notes de viatge" videogràfiques, en aquestes "in-quietuds".

BIOGRAFIA: Mireia Feliu Fabra

Artista multimèdia resident a Barcelona. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, realitzant ampliació d'estudis a Leeds Metropolitan University (UK), Màster en Computer Art a la School of Visual Arts de Nova York, i DEA també per la Universitat de Barcelona, on actualment desenvolupa la Tesi Doctoral. Ha rebut reconeixements de prestigi com el Premi Espais (Girona, 2006), New York Foundation for the Arts Fellowship (2005), Location One International Residency (Nova York, 2005), IV Concurso de Arte Gobierno de Cantabria (2005), SVA Alumni Society Award (Nova York, 2004), Eyebeam Internship (Nova York, 2004), Diapason Gallery Residency (Nova York, 2003), beca Fundació "la Caixa" (2001) i Peggy Guggenheim Collection Internship (Venècia, 1999). Ha participat a mostres col.lectives a Europa, EUA i la Xina, com YouthIcons'06 Media Art Festival (Atenes), Loop'05 i '07 i Kosmopolis'08 al CCCB (Barcelona). 

A nivell individual, destaquen les seves exposicions a la galeria SAFIA (Barcelona, 2005) i la galeria EL LOCAL (Barcelona, 2006), i les conferències impartides a centres com The International Center in New York (2006), la Casa Golferichs (Barcelona, 2007), o el 1r Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya (Sabadell, 2010). Actualment és professora i responsable de l'Àrea de Vídeo al Departament d'Audiovisual de l'Escola Superior de Disseny ESDi, Universitat Ramon Llull. 

Galeria Safia
Bruniquer, 9 bx
08012 Barcelona
Tf: 9321384 96
safia@galeriasafia.com
http://www.galeriasafia.com


Entrades populars