Forumdoc.BCN.2010

En la seva segona edició a Barcelona, el forumdoc.bcn 2010 és una extensió del forumdoc.bh Brasil, ampli festival de cinema documental realitzat per la Associação Films de Quintal i que té lloc anualment a la ciutat de Belo Horizonte des de 1997, amb mostres itinerants a Rio de Janeiro, São Paulo ia l'interior de Mines Gerais.

L'edició que es presenta a Barcelona pretén fomentar el debat i l'intercanvi sobre l'experiència en el cinema documental duta a terme al Brasil ia Catalunya. Es presentaran dues línies documentals, Realitzadors Indígenes - Vídeo nes Aldeia i Nou Documental Brasiler, a més d'una pel.lícula convidada, Bab Sebta, producció portuguesa premiada com el millor documental en la competitiva internacional del forumdoc.bh 2009.

Realitzadors Indígenes - 'Vídeo nes Aldeia'

El projecte 'Vídeo nas Aldeia' va començar el 1987 i la seva proposta és formar cineastes indígenes fent possible l'auto representació de les diverses ètnies brasileres, convertint l'apropiació d'imatges i sons a través del vídeo en un instrument d'expressió de la identitat dels pobles indígenes.

En aquestes comunitats, la incorporació d'una tecnologia contemporània de captació i manipulació de la imatge desencadena un procés de reflexió en el qual els indígenes són simultàniament subjecte i objecte. La imatge és dipositària de la memòria en aquests temps de ràpids i intensos canvis pels quals passen aquestes comunitats.

"La càmera grava, ens fa recordar, no ens deixa oblidar", diu Diví Xavante, un dels realitzadors. En això hi ha la importància de la imatge gravada: a la possibilitat que un grup social es reprodueixi i es mantingui de manera diferenciada a l'interior d'una societat més abarcadora.


Nou Documental Brasiler

Al Brasil actualment es fa cinema documental de moltes maneres, amb diferents dispositius, formes específiques d'acostament i mirades particulars, però buscant la trobada entre la subjectivitat de l'artista i la presència concreta dels seus personatges. Trobades mediats per la càmera, cada un d'ells revelant punts de vista diversos sobre un país també divers, desigual i vast.

És cert que el cinema documental brasiler viu avui una etapa de gran expressió la característica més marcada és l'experimentació sobre els límits de l'exposició del llenguatge cinematogràfic al "risc" del real.

El forumdoc.bcn pretén ser una mostra d'aquest univers en triar produccions representatives del gènere i que reflecteixen les investigacions i realitzacions més consistents en l'àrea del documental brasiler contemporani.


entrada lliure | aforament limitat

Font




Entrades populars