La revista Mètode recupera el 'Bestiari català'

Adaptació al català modern, per Xavier Bellés amb il·lustracions originals de Moisès Mahiques, d'aquesta obra medieval. La revista Mètode, de divulgació científica, acaba de publicar 'Bestiari' dins la col·lecció de monografies. És una adaptació al català modern de l'obra anònima 'Bestiari català' apareguda a l'edat mitjana. Adaptat per l'entomòleg i director de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona, Xavier Bellés, el 'Bestiari', és una visió medieval de la fauna i de la natura en quaranta-cinc fitxes d'animals, il·lustrades per l'artista Moisès Mahiques. La revista Mètode, de Publicacions de la Universitat de València (PUV), és dirigida per Martí Domínguez.

Com expliquen els responsables de Mètode en una nota, els bestiaris medievals presenten les característiques d'espècies animals reals o imaginàries i en fan una interpretació simbòlica. Els primers bestiaris documentats són de la primeria del segle XII, encara que els antecedents són molt més antics. Aquesta edició del 'Bestiari català' conté una introducció, també de Xavier Bellés, que contextualitza els bestiaris i en especial el que és objecte de publicació. Bellés és doctor en biologia, entomòleg, especialista en l'estudi de la metamorfosi dels insectes. Fa temps que s'interessa pels bestiaris medievals, sobre els quals ha publicat uns quants treballs més.

Dins la col·lecció Monografies Mètode també s'ha publicat 'Autobiografia' sense censures de Charles Darwin (2009), 'Els nostres naturalistes' (2007, Premi Crítica Serra d'Or) de Josep M. Camarasa i Jesús I. Català, i 'Albert Einstein. El seu segle i la seua ciència' (2005) de José Adolfo de Azcárraga. /Font

Entrades populars