Picasso i Courbet, joies de la temporada d'exposicions a Barcelona

Una gran exposició sobre l'evolució de Picasso a París i les influències artístiques que va rebre, una altra de tresors de l'antiga ciutat prehispànica de Teotihuacan i la primera gran retrospectiva mai dedicada a Catalunya al pintor francès Courbet destaquen en la temporada artística barcelonina pel 2011.

El Museu Picasso de Barcelona acollirà entre juny i octubre la mostra 'The Early Paris Years. Picasso, 1900-1907', produïda juntament amb el Van Gogh Museum d'Amsterdam, que reunirà unes 60 obres del pintor malagueny, així com una vintena de peces d'artistes com Cezanne, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Rodin o Gauguin. Aquesta exposició pretén seguir l'evolució artística de Picasso en el París de 1900 a 1907, on va acabar assumint el paper de líder de l'avantguarda i va descobrir noves tècniques pictòriques i temàtiques.

A partir de març, una altra exposició se centrarà en els gravats de Picasso 'Somni i Mentida de Franco' (1937), considerats precursors conceptuals i formals del 'Guernica' i que es completaran amb els dibuixos del salvadorenc Toño Salazar i la seva visió crítica de l'Espanya de Franco; els gravats d' 'Els desastres de la guerra' de Goya, i obres de Josep Renau i Agustí Centelles.

Més de 400 obres mestres seleccionades d'una dotzena de museus mexicans i de col·leccions privades com la de Diego Rivera-Frida Kahlo es podran veure des del març a juny a CaixaFòrum Barcelona -de juliol a novembre a CaixaFòrum Madrid- en l'exposició 'Teotihuacan. La ciutat dels Déus', que recrearà la seva ideologia, poder i jerarquia política, arquitectura i art.

Courbet, al MNAC

Una exposició sobre Courbet i la seva influència en el realisme espanyol serà un dels principals atractius de la temporada del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que d'abril a juliol presentarà per primera vegada a Espanya algunes de les creacions més rellevants del pintor francès. Aquesta exposició inclourà a més obres de Ramon Martí Alsina, figura clau del segle XIX en la introducció del moviment realista en l'escena artística espanyola, que va tenir un coneixement directe de l'obra de Courbet, així com pintures i estampes del segle XVII, com un autoretrat de Murillo de la National Gallery de Londres o un gravat de Rembrandt de la Biblioteca de París.

Entre març i juny es podrà veure en la Fundació Miró 'Genius Loci', que parteix de la circumstància que milions de persones en tot el món escolten cançons en un iPod o un altre dispositiu i després recorren museus escoltant audioguies. Mentre duri aquest projecte, les sales d'exposicions temporals de la Fundació Miró allotjaran nou espais, cadascun d'ells dedicat a una instal·lació artística i a un grup musical emergent de Barcelona, com Els Amics de les Arts, la banda de moda del moment, Manos de Topo o Mishima.

A partir de març, la Pedrera de la Fundació Catalunya Caixa exposarà en "L'art de menjar" obres de Van der Hamen, Zurbarán, Picasso, Oscar Domínguez, Dalí, Magritte, Dieter Roth, Richard Hamilton, Miralda o Barceló, que exploren les possibilitats de la naturalesa morta, la presència del menjar en l'obra d'art i la relació dels artistes amb la gastronomia.

En la programació del CCCB l'estrella serà una exposició sobre l'escriptor de Trieste Claudio Magris, en un any en el qual el centre veurà ampliada la seva superfície en inaugurar el nou teatre. L'exposició de Magris (març a juliol) evocarà la ciutat italiana de Trieste i la vida i l'obra del seu escriptor més cèlebre, Claudio Magris, qui actuarà a més de comissari al costat de Giorgio Pressburger. En aquesta mostra es reproduirà la relació que manté Magris amb la ciutat fronterera i està previst que es reprodueixin des del cèlebre cafè San Marco a la llibreria Antiquaria.

Col·lecció permanent al Macba

En un any més de crisi, el Macba donarà el 2011 un "major relleu" a la seva col·lecció permanent, que presentarà amb noves tipologies i narracions, amb l'objectiu de donar "més visibilitat" al patrimoni acumulat en els seus 15 anys d'història. A partir de febrer, la col·lecció Macba ocuparà la primera planta, de manera que gairebé doblarà la superfície actual i la nova presentació explorarà línies temàtiques que abordaran la producció artística a partir dels anys 50 des d'una perspectiva multidisciplinària.

A l'Arts Santa Mònica destaca una exposició sobre l'arquitecte racionalista Josep Maria Sert a partir de l'arxiu fotogràfic del seu ajudant Leonard Manzini, i la primera antològica del desaparegut Chema Alvargonzález, amb fotos, escultures, vídeos i instal·lacions. /Font

Entrades populars