La Fira de l´Aixada de Manresa engega avui

La Fira de l'Aixada arrenca avui una mica més gran que l'any passat: abasta un trosset més de ciutat i posa un peu a les Escodines. L'entrada del bisbe Galceran Sacosta per la nova passarel·la que creua la Via de Sant Ignasi i la incorporació del carrer de Galceran Andreu com un dels espais teatralitzats aporten més protagonisme a aquest sector de la ciutat.

Una de les novetats més destacades d'aquesta catorzena edició del certamen és l'itinerari del bisbe, que començarà al carrer de Sant Bartomeu i travessarà la passarel·la de les Escodines dalt de la mula. Aquest dijous, bisbe -l'actor que l'encarna és Joan Domènec-i mula van creuar passarel·la amunt i avall per comprovar que no era perillós. Un cop el bisbe hagi travessat amb èxit el pont i arribi al carrer de Galceran Andreu, passarà per la baixada del Pòpul, la plaça Major, el carrer de Sobrerroca, el passatge dels Amics, la plaça del Carme, el carrer del Puigmercadal i arribarà a la façana de l'alberg (vegeu mapa). El recorregut s'iniciarà a les 6 de la tarda tant dissabte com diumenge i serà d'anada i tornada. D'altra banda, l'itinerari del rei es mantindrà igual que en les edicions passades.

El carrer de Galceran Andreu formarà part de l'Aixada per primer cop. A banda de ser un dels vials per on transitarà el bisbe, acollirà l'actuació La lleva del Rosselló, avui i demà, de 2/4 de 5 a 2/4 de 8, a càrrec del grup escènic juvenil Nostra Llar del Poble Nou.

L'Aixada Infantil creix any rere any. En aquesta edició hi haurà tres tallers nous al parc de la Seu: un de cistelleria, que permetrà fer una panera amb joncs; un de titelles i un de picapedrer. En aquest espai hi haurà tres tallers més: un de modelatge, que permetrà fer aixades amb pasta de fusta; un de joies, en què es treballarà el coure; i un en què es faran puzles amb vitralls. Altres novetats de l'Aixada Infantil es podran trobar a la plaça Milcentenari, on hi haurà l'escola de cavallers -fins ara situada al parc de la Seu- i es recuperaran tombs dalt de ponis. A l'altre espai destinat als més menuts, la plaça Serarols, hi haurà per primer any la presència de l'empresa l'Obrador Lúdic, que oferirà jocs a l'entorn de diversos pallers.

Pel que fa a les activitats adreçades al públic general, es renoven una desena d'espectacles. Algunes de les actuacions noves són Ametllons de la Llum, que anirà a càrrec del grup Picarol i Cascavell de l'Agrupació Cultural del Bages, que tindrà lloc a la plaça Major a 2/4 de 12 i a la façana de l'alberg del Carme a la 1; els Ministrers de l'Aixada, que per primer cop faran espectacles itinerants, per omplir espais on no hi ha tanta vida; l'Esbart Manresà presentarà Morebians: Festus Fonteius; i l'escola Valldaura s'incorpora a la fira amb la Cercavila del Reietó, que tindrà lloc a la façana de l'alberg del Carme diumenge a 2/4 de 12. 

Coincidint amb l'Aixada, avui s'obriran els espais rehabilitats del carrer del Balç, on de 10 del matí a 2 del migdia s'oferirà una visita ciutadana. Un altre acte emmarcat en la mostra és la conferència La Manresa del segle XIV, que serà avui i demà, a les 11 del matí i a les 5 de la tarda, a càrrec de l'historiador i director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras. /Font

Entrades populars