L'obra de Rusiñol es podrà consultar íntegra a la xarxa

Santiago Rusiñol, un dels noms destacats de la història de la literatura i la pintura catalana, és el primer autor l'obra del qual es podrà consultar íntegra a la xarxa. El projecte, 'Obra completa de Santiago Rusiñol. Recopilació, edició, estudi i publicació', és de consulta universal i es troba dins la web de l'Institut d'Estudis Catalans. El projecte té per objectiu recuperar tota l'obra literària de Rusiñol per fer-la accessible i publicar-la en edició digital, acompanyada d'estudis introductoris i d'un sistema de referències. S'ha presentat coincidint amb el 150 aniversari del naixement de Rusiñol.

La directora del projecte, Vinyet Panyella, ha donat a conèixer el projecte, que és en curs, i que té el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Societat Catalana de llengua i literatura del IEC. El projecte es va iniciar l'any 2008 i té una vigència de sis anys, fins el 2014.  Segons Panyella, és la primera vegada que es planteja un projecte d'aquest tipus. Només s'hi assembla, encara que és diferent, el Corpus Liteari Digital de l'Aula Màrius Torres. 

Santiago Rusiñol és un dels personatges més populars de la literatura catalana, però avui és gairebé impossible trobar bona part de la seva extensa obra. I calia fer-la accessible. Segons Panyella, actualment l'equip de treball ja disposa del 98% de la totalitat de l'obra publicada, que inclou l'obra dispersa que va treure en publicacions periòdiques. El projecte havia de ser fiable i tenir caràcter científic, de manera que les obres es podran consultar en dues edicions: s'ofereix la primera edició impresa de cada obra i s'hi acompanya la transcripció del text feta sota uns criteris filològics determinats. Aquestes edicions digitals es poden consultar en format pdf.

L'obra completa de Santiago Rusiñol s'organitza en sis volums: Proses (I), Novel·les i tradiccions (II), Articles (III), Teatre (IV), Epistpñaro i entrevistes (V) i Cronologia, bibliografia i índexa (VI). Segons Panyella, 'al final tindrem l'obra integral de Rusiñol, l'aparell crític i el sistema de referències, amb la voluntat d'una actualització permanent. També volem introduir l'obra plàstica de Rusiñol, ja que són indestriables l'una de l'altre, perquè Rusiñol era un artista total. La web s'obre amb la possibilitat de consultar setze llibres i textos, però segons Panyella, en els propers sis mesos ja es disposarà en pdf i en les dues versions els dos primers volums de l'Obra Completa. 

Cada volum de l'Obra Completa consta d'un estudi introductora. En el cas del primer volum, és obra de Margarida Casacuberta de la Universitat de Girona, i ja es pot llegir. Precisament el projecte compta amb una comissió assessora formada per Casacuberta, Lurdes Sánchez Rodrigo de la Universitat de Granada, i Damià Pons, de la Universitat de les Illes Balears.

La web és d'estructura senzilla i pràctica. Consta d'una presentació on s'explica el projecte, d'un pla editorial, on també s'expliquen els criteris filològics d'edició, una llista de totes les obres de Rusinyol segons un ordre alfabètic, una pàgna d'enllaços i els crèdits. 

L'establiment dels criteris filològics per actualitzar el català prefabrià de Rusiñol, normalment aquest apartat sempre és el més polèmic i determinant de tota obra completa, ha suposat un treball previ avalat per la secció filològica del IEC. Panyella ha explicat que es va constituir una comissió formada per Joan Martí Castells (al 2008 encara president de la filològica), August Bover (president de la Societat catalana de llengua i literatura), Jaume Cabré (ponent) i la mateixa Vinyet Panyella. La comissió va encarregar a la poeta i filòloga Susanna Rafart que estudiés i elaborés els criteris filològics. Per Panyella el resultat és bo, perquè els criteris marcats no distorsionen la lectura de Rusiñol.

Per garantir la permanent actualització de l'obra completa d'aquest escriptor, s'ha creat la Societat Rusiñol, que depèn de la Societat catalana de llengua i literatura. A més, aquesta plataforma vol convertir-se en un espai de diàleg permanent entre els especialistes de Rusiñol. /Font

Entrades populars