Pilarín Bayés, Medalla d'Or de la Ciutat de Vic

La distinció li ha estat atorgada en el ple d'aquest dilluns i se li lliurarà en un acte al Teatre Atlàntida el proper 8 d'abril."S'ha aprovat per unanimitat atorgar la distinció de Medalla d'Or de la ciutat a la il·lustradora infantil, Pilarín Bayés i de Luna. Aquest acte tindrà lloc a L'Atlàntida de Vic el dia 8 d'abril a les 19.30 h. Catalunya és un país que ha destacat en l'àmbit de la il·lustració infantil moderna. Pilarín Bayés és un dels membres més rellevants d'aquesta generació i és la més prolífica ninotaire i il·lustradora infantil d'entre el segle XX i el XXI amb una producció de més de 700 llibres i no de milers sinó de milions de dibuixos. 

Pilarín ha sobresortit, no només per tenir una producció tan abundant, sinó, fonamentalment, per haver creat un estil propi, personal i intransferible, inimitable, procliu a crear una escola que ningú s'atreveix a seguir per no caure en el calc o el plagi.Només els infants poden imitar-la en els seus dibuixos. La seva obra es reconeix a primer cop d'ull, mai no tenim el dubte de l'autoria. 

Ha treballat tots els formats: el dibuix animat, la il·lustració de llibres de contes, de caràcter didàctic i de tots els àmbits: història, geografia, biografia, etnografia, narrativa... a més d'imatges soltes com felicitacions, calendaris, cartells, abecedaris i sil·labaris, mapes, àlbums, papereria, tires de còmic, acudits, auques, ceràmiques, caricatures, flyers, pintures murals, joies, objectes de tota mena, jocs interactius, ninots en volum (gegants).

Per arrodonir la seva trajectòria artística, una escola de Sant Quirze del Vallès porta el seu nom, també una biblioteca a Santa Coloma de Cervelló i una plaça a Vic; fa una mitjana de 70-80 visites anuals a les escoles que la requereixen i durant 7 anys s'ha donat el premi "Pilarín Bayés" de narrativa de contes infantils. Si bé la qualitat i la prodigalitat de la seva obra, que ja analitzarem, la fan mereixedora d'aquesta Medalla d'Or de la ciutat de Vic, cal esmentar també que n'és mereixedora pel seu vigatanisme. Un vigatanisme basat, fonamentalment, en la seva profunda estimació, arrelament i lleialtat a la ciutat.

Pilarín Bayés és una vigatana orgullosa de ser-ho. Una vigatana amb un marcat sentiment de pertinença a la ciutat. Vigatana que porta el nom de Vic i Catalunya arreu on va. El seu coneixement de Vic i la seva història és complet, n'és la guia més especial. A Vic la coneix tothom, és molt popular, però no només pels seus dibuixos. Ho és perquè és la persona que mai no té un no, que ha col·laborat gairebé amb totes les entitats i institucions de la ciutat, amb la premsa local, que ha fet el pregó més important que és el del Mercat del Ram, que ha il·lustrat el llibre sobre "La ciutat de Vic". 

Aquesta entrega desimbolta està vinculada a la seva generositat, un dels seus trets més encomiables. Els seus valors humans la fan també mereixedora d'aquesta medalla. En la mateixa línia cal parlar del seu el seu compromís social. Ja quan estudiava a la facultat de Belles Arts a Barcelona, formava part de moviments catòlic-progressistes que impulsaven campanyes a favor dels necessitats, campanyes amb certes embranzides antifranquistes fins allà on la censura i la repressió permetien, en uns anys d'oposició política encara clandestina i desorganitzada. 

Cal esmentar també el seu compromís amb Catalunya. El gruix dels seus llibres sobre el país és ingent: sobre les Institucions, entitats, personatges, història, geografia i un llarg, etc. La catalanitat l'ha viscut des de sempre a la llar familiar, però pren consciència del fet nacional català en els anys 60 del segle XX a través de moviments catòlic-progressistes i en companyia del seu marit, Joan Sala. Un consciència que mai no ha abandonat i que ha pogut desenvolupar àmpliament en la democràcia.

A través de la seva obra ha fet tant o més que ningú o que qualsevol organisme polític no solament per la recuperació, sinó per allò que és més difícil encara, la preservació i la difusió. Els milers i milers de nens i nenes que han gaudit dels dibuixos de la Pilarín segur que coneixen millor el país. No és estrany que ja l'any 1991 rebés la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 

Per últim, cal esmentar un altre punt que la fa absolutament mereixedora gairebé d'una segona medalla: l'haver connectat amb els infants, que l'adoren. El que més la preocupa és com fer arribar als infants el tema que tracta i com i de quina manera la poden comprendre. L'infantil és el públic més exigent, però alhora el més agraït, el més receptiu, per a ells, tot és nou, tot els interessa, tot és sorprenent. Pilarín no fa dibuixos de nena, fets per una dona-nena, impossible pel devessall de dades que aporta, sinó d'una adulta adreçats a la canalla. Dibuixa per a ella, naturalment, però té clar que instruir el petit lector és un objectiu. /Font

Entrades populars