Obres d'art de Cervera i Barbastre surten a la venda a Holanda

La magnitud de la dispersió durant l'últim segle de moltes obres d'art dels seus emplaçaments originals no només es pot comprovar als catàlegs dels museus, sinó també en el món de les subhastes i el mercat d'antiguitats. Aquí sempre poden trobar-s'hi sorpreses, que de vegades resulten una ganga i d'altres no i que poden acabar generant litigis patrimonials com el de Lleida amb Aragó. El tècnic conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco, incansable rastrejador del patrimoni artístic de Lleida emigrat, es va topar la setmana passada a Holanda amb dos d'aquestes sorpreses, també amb el segell de Lleida i Aragó.

La fira Tefaf (The European Fine Art Fair) d'art i antiguitats més important del món, que se celebra a Maastricht, va exhibir fins diumenge passat unes 30.000 peces de totes les èpoques i racons del món. Entre tanta obra, Velasco va descobrir que estaven a la venda un oli sobre taula del segle XV del Mestre de Cervera i també una espectacular creu d'orfebreria del segle XVI de Barbastre.

L'oli, titulat Entrega de claus a sant Pere, estava a la venda a la galeria d'un antiquari madrileny procedent d'una col·lecció privada. L'autor, un artista anònim conegut com a Mestre de Cervera, és el mateix que el d'una taula adquirida a l'octubre del 2009 pel Museu Comarcal de Cervera. La seua directora, Carme Bergès, alertada per Velasco d'aquesta nova peça, va comentar aquest dimarts a SEGRE: "Ja ens agradaria completar la nostra col·lecció sobre aquest artista que va treballar a Cervera, però comptem amb un pressupost molt escàs i demanen per aquesta pintura uns 75.000 euros." De tota manera, Bergès ha iniciat gestions per veure si es produeix el miracle, però reconeix que "és gairebé impossible que la puguem comprar". S'ha de destacar que la taula que va comprar el museu el 2009 només va costar 3.500 euros.

D'altra banda, un antiquari de Buenos Aires tenia a la venda a Maastricht una creu d'orfebreria de mitjans del XVI amb la marca de fàbrica de Barbastre, "que significa que segurament procedeix d'allà o d'alguna parròquia propera", diu Velasco./Font

Entrades populars