Les Illes Balears i Catalunya participen conjuntament per primera vegada a la Biennal de Venècia

180º és el nom del projecte que, comissariat per David G. Torres i promogut per l'Institut Ramon Llull, representarà Catalunya i les Illes Balears en la seva primera participació conjunta a la Biennal d'Art de Venècia, la mostra d'art contemporani més important del món. A través d'aquest projecte, les Illes Balears tendran presència a la Biennal per primera vegada a la història. Es tracta d'una instal•lació de vídeo-art en la línia d'obres anteriors de Mabel Palacín, que ja li han valgut l'unànime aplaudiment de la critica internacional. En la seva proposta, Palacín reflexiona sobre la crisi de l'estatus de la imatge i el canvi de la seva relació amb la realitat.

El Conseller de Presidència del Govern de les Illes, Albert Moragues, i la directora adjunta de l'Institut Ramon Llull, Fanny Tur, han presentat l'acte juntament amb el responsable de la imatge del pavelló, el dissenyador menorquí Àlex Gifreu. El conseller Moragues ha destacat la importància de la presència "per primera vegada" de les Illes Balears a la Biennal de Venècia. "Tenc clar que la nostra cultura necessita forçosament de l'empenta decidida dels poder públics per fer-se un forat dins un món cada cop més globalitzat, on les pressions no són sòls polítiques o econòmiques sinó també culturals o lingüístiques", ha afegit al respecte Moragues. Al mateix temps que ha recordat que l"a reincorporació al Llull ha permès posar els nostres creadors i la nostra indústria cultural dins el panorama nacional i internacional, també dins el contexts cultural català". I que, en aquesta línea, s'ha organitzat la Biennal d'Art de Venècia.Per la seva banda, Tur ha explicat el procés de selecció i Gifreu en què consistirà Mabel Palacín 180º.

El punt de partida de Mabel Palacín: 180º és una imatge d'un lloc indeterminat de Venècia, fotografiat amb una precisió i un detall extraordinaris. Posteriorment, la mateixa vista es filma en vídeo, de forma que es fracciona aquesta imatge en múltiples punts de vista i diferents micro-narratives. D'aquesta forma, es produeixen un seguit de contrastos entre la imatge fixa i la imatge en moviment. En paraules del comissari, David G. Torres "les dues propostes, imatge fixa filmada i vídeos que són punts de fuga, reflexionen sobre la ciutat com a marc de la col•lectivitat i com a escenari sobre el qual desenvolupar diferents visions o mirades".

El nom del projecte de Palacín parteix del que en cinema es coneix com la regla del salt d'eix o dels 180 graus i que marca la posició dels personatges respecte la càmera per evitar crear confusió en l'espectador. Mabel Palacín: 180º respon a la pèrdua del llaç que unia fotografia i realitat i se centra en un canvi de posició de l'espectador respecte les imatges i les seves implicacions. L'obra de Mabel Palacín no és només una reflexió sobre la imatge en la contemporaneïtat sinó que pretén oferir unes bases de treball sobre les quals l'art pugui reconstruir un ús de les imatges.

El projecte de Catalunya i les Illes Balears es podrà veure al Magazzino del Sale número 2. Estarà obert des del 4 de juny fins al 30 d'octubre d'aquest any. Paral•lelament, dins del mateix recinte on es presentarà Mabel Palacín: 180º, hi haurà un cicle de conferències organitzades per l'Institut Ramon Llull i el col•lectiu venecià Sale. Hi haurà un seguit de col•loquis sobre temes d'actualitat amb ponents de primera línia. /Font

Entrades populars