La Fundació Masó de Girona rep una donació que inclou dos dibuixos de Goya

La Fundació Rafael Masó ha rebut avui dues importants donacions de dibuixos i revistes antigues, d'entre les quals destaquen dos dibuixos atribuïts a Francisco de Goya. La donació consta de set dibuixos d'artistes catalans i espanyols dels segles XVII, XVIII i XIX. A més de les dues obres atribuïdes a Goya, la col·lecció inclou dibuixos de Vicente López, Eugenio Lucas, Marià Salvador Maella, i dos dibuixos atribuïts a Francesc Ribalta. Aquestes obres sobre paper van ser adquirides probablement a finals del segle XIX pel pare de l'arquitecte, Rafael Masó Pagès, que era pintor aficionat i col·leccionista d'obres d'art, i sempre havien estat a la Casa Masó però mai havien estat catalogades o exposades públicament.

Les obres van ser heretades per Narcís-Jordi Aragó, nebot de l'arquitecte i president d'honor de la Fundació, que ara n'ha fet donació per tal que tornin ser exposades a la col·lecció permanent de la Casa Masó quan aquesta obri les portes com a seu de la Fundació.

Els set dibuixos han estat estudiats i catalogats per la Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic de Barcelona, la qual ha pogut confirmar l'autoria de les obres de López, Lucas i Maella, i ha determinat que per a les obres atribuïdes a Goya i Ribalta serà necessari fer-ne un estudi més acurat.

La donació de dibuixos consta de les següents obres:
Atribuïdes a Francesc Ribalta (1565 – 1628) 

-Cap d'un Cèsar, segle XVII. Sanguina sobre paper, 19,3 x 15,3 cm.
-Sant Pau Ermità, segle XVII. Sanguina sobre paper, 25,5 x 19,3 cm.

Atribuïdes a Marià Salvador Maella Pérez (1739 – 1819) 

-Cap masculí, c. 1781. Carbó i clarió sobre paper amb preparació, 36,2 x 29,4 cm.

Atribuïdes a Francisco de Goya (1746 – 1828) 

-La Verge i dos personatges masculins, abans de 1800. Llapis i clarió sobre paper, 30,5 x 28,8 cm.
-Escena de la Inquisició, entre 1800 i 1828. Aiguada sobre paper, 15,9 x 13,9 cm.

Atribuïdes a Vicente López Portaña (1772 – 1850)

-Flagel·lació, c. 1894. Sanguina sobre paper, 55 x 39 cm.

Atribuïdes a Eugenio Lucas Velázquez (1817 – 1870) 

-Figures en un paisatge, c. 1855. Aquarel·la i guaix sobre paper, 15,8 x 11 cm.

En la reunió plenària celebrada avui el Patronat de la Fundació Rafael Masó també ha acceptat una segona donació que inclou les col·leccions de la Revista de Catalunya (1924-1928) i de La Revista (1915-1925) que havien format part de la biblioteca de Rafael Masó. Aquesta donació ha estat efectuada pel patró Jordi Masó Bru, fill de l'arquitecte, amb la intenció que passin a formar part de l'hemeroteca de la Fundació. Es tracta d'una donació igualment important ja que ambdues capçaleres van ser molts destacades entre les publicacions periòdiques culturals en català durant les primeres dècades del segle XX. La Revista, sobretot, és considerada la principal plataforma artística i literària del noucentisme. 

Amb aquestes donacions la Fundació Rafael Masó continua completant les col·leccions d'art i altres documents històrics que s'exposaran i conservaran a la Casa Masó, que actualment s'està remodelant per tal d'obrir al públic i oferir els seus serveis a partir de l'últim trimestre d'aquest any. A més de la donació patrimonial inicial que va suposar la creació de la Fundació, l'any 2006, des d'aleshores la Fundació ha rebut altres donacions, com la làmpada del menjador i les jardineres de les galeries de la Casa Masó, dissenyades per Rafael Masó, o una col·lecció de llibres, revistes i documents per a la biblioteca-arxiu de la Fundació. /Font

Entrades populars