Daniela Ortiz / 'Recursos Humans' a la Fundació Miró

The End Is Where We Start From
Cicle 2011- 2012
Comissària: Karin Campbell

La visió d'una comissària de Nova York sobre l'escena artística emergent de Barcelona

DANIELA ORTIZ
Recursos humans

25 de novembre de 2011 – 8 de gener de 2012
Inauguració: dijous, 24 de novembre, a les 19:00h

La Fundació Joan Miró presenta Recursos humans, la segona exposició del cicle The End Is Where We Start From (El final és el lloc des d'on comencem), un projecte de l'artista peruana Daniela Ortiz (Cuzco, 1985) creat específicament per a l'Espai 13 de la Fundació que planteja a una reflexió sobre la situació socioeconòmica del Perú i d'Espanya.

El projecte aborda com la condició de ser "altre" afecta el rol que cadascú interpreta en l'estructura socioeconòmica d'un país partint de dos països que Ortiz coneix bé: el seu Perú natal i Espanya, on viu des de 2007. El treball estableix una línia conceptual que va des de les "Lleis d'Índies", instituïdes per la corona espanyola durant el segle XV per controlar la població nativa de les colònies llatinoamericanes, fins a l'actual Llei d'estrangeria.

Entre finals dels 90 i principis de la dècada de 2000, Espanya va viure un bon moment econòmic que va fer que s'adoptés una política de portes obertes per permetre l'entrada d'immigrants, molt ben acollits, per suplir la gran quantitat de mà d'obra que es necessitava, especialment en els sectors laborals més precaris, com la construcció i l'hostaleria. Tanmateix, en els darrers anys, quan Espanya s'ha endinsat en la recessió i ha augmentat la taxa d'atur, la immigració s'ha convertit en un tema polèmic vorejant, de vegades, la xenofòbia.

El Perú actual, per la seva banda, viu un clima polític on les caldejades eleccions presidencials de principis d'any han exacerbat la forta divisió racial i econòmica entre la població indígena del país i els peruans de descendència espanyola. La població indígena del Perú viu en una pobresa extrema, però rep poc suport
estatal donat que el Govern actual dedica totes les seves energies a projectar una imatge de nació moderna i pròspera. Es culpa els indígenes de frenar el creixement del país pel fet de mantenir una forta connexió amb la seva herència cultural i un estil de vida tradicional, però el cert és que els indígenes contribueixen substancialment a l'expansió de la indústria turística mitjançant la producció de souvenirs, com ara tapissos fets a mà i huacos, atuells de ceràmica en forma de caps humans.

Recursos humans presenta tapissos i centenars de huacos que Ortiz ha encarregat expressament al Perú i després ha exportat a Barcelona. En una inversió radical del paradigma contractador/empleat que funciona a Espanya, Ortiz ha contractat tres espanyols a l'atur perquè estavellin les ceràmiques contra la paret de l'Espai 13. Desproveïts del seu valor de mercat, però carregats d'implicacions culturals i socials, aquests huacos esmicolats queden disseminats al terra de la sala mentre que al passadís lateral una instal·lació de vídeo multicanal documenta l'acció violenta.  

Els tapissos, confeccionats per indígenes analfabetes del Perú, contenen fragments de les "Lleis d'Índies" i de la Llei d'estrangeria de sorprenent similitud malgrat els cinc segles que les separen. L'ús de la paraula escrita els converteix en tapissos poc convencionals, però potser més important és la subtil inversió que implica
replantejar i reivindicar una llengua que en part és responsable de l'estatus social de les persones que confeccionen aquests teixits.

Fent intervenir diverses persones en la producció i la destrucció d'aquests objectes, Ortiz crida l'atenció sobre les relacions de l'ésser humà amb el treball i les lleis canviants, escrites i no escrites, que defineixen aquesta connexió. L'artista presenta els fets, però els visitants seran els qui hauran d'extreure les conclusions i, com planteja el títol del cicle, proposar nous inicis a partir dels «finals» oberts que proposa Daniela Ortiz.

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona
http://www.fundaciomiro-bcn.org

Entrades populars