'Catalunya Visió' a l'Arts Santa Mònica de Barcelona


Aquesta exposició de l'Arts Santa Mònica de Barcelona proposa una revisió del projecte editorial que, sota el títol de 'Catalunya Visió', endegà el professor, escriptor i directiu de l'editorial Tàber Oriol Vergés l'any 1968, amb la idea de confeccionar uns llibres amb textos i fotografies que, a manera de viatge pel territori, pogués servir per descriure el teixit físic i humà de Catalunya.

El fruit d'aquest esforç es plasmà en l'edició d'una sèrie de llibres gràfics, editats entre 1968 i 1978, basats en recorreguts descriptius de les comarques catalanes, incloent-hi Andorra, la Catalunya francesa, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya, i elaborats fonamentalment per l'escriptor Josep Vallverdú i el fotògraf Ton Sirera, que confeccionaren vuit dels deu volums; els altres dos varen ser fets, respectivament, per Josep Vicente –textos– i Ferran Bosch –fotografies–, en el cinquè volum, i per Jordi Verrié, autor dels textos i les fotografies del sisè.

La mostra, centrada en la part gràfica de les edicions, ofereix 168 fotografies, una àmplia selecció de les fotografies que conformaren les publicacions a partir de nous positivats extrets dels negatius originals, un fet que permet valorar de forma més precisa el treball efectiu dels fotògrafs que hi participaren, tot superant les limitacions tècniques i les possibilitats editorials del moment.

Activitat relacionada amb l'exposició:

- GEOGRAFIA, FOTOGRAFIA I LITERATURA. Fotografies de Ton Sirera, Ferran Bosch i Jordi Verrié. - Espai Arxiu - 09 febrer, 2012 | 19.00 h

- JORNADA | CATALUNYA VISIÓ - sala d'actes - 27 març, 2012 | 19.00h

- TALLER | Safari fotogràfic - espai arxiu - MARÇ, 2012 | divendres-adults i dissabtes-families

- TALLER FAMILIAR | La màgia de la fotografia (càmeres estenopeiques) - sala d'actes | PLACES EXHAURIDES - 31 MARÇ I 28 ABRIL, 2012 | d'11.00 h a 14.00 h

- TALLER | LLIBRE DE FOTOGRAFIA. INSCRIPCIÓ OBERTA - sala d'actes - 11 I 13 ABRIL, 2012 | DE 18.00 H A 21.00 H

- XERRADA FOTOGRÀFICA - espai balcó - 12 i 14 ABRIL, 2012

Comissariat: Josep Rigol i Cristina Zelich


Organitza: Museu d'Art Jaume Morera i Arts Santa Mònica - Departament de Cultura

Produeix: Museu d'Art Jaume Morera i Arts Santa Mònica - Departament de Cultura

Col·labora: Observatori del Paisatge de Catalunya

Agraïments: Josep Vallverdú i Aixalà, FamíliaVicente i Rufí, Família Bosch Salgado, Oriol Vergés i Mundó, Frederic-Pau Verrié i Faget, M. Àngels Suquet i Marc Auladell, Josep Massot i Muntaner, i molt especialment a Maria Soler i Balagueró i Pere Sirera i Soler.

ENLLAÇOS RELACIONATS:

Entrevista amb Cristina Zelich i Josep Rigol:
http://www.youtube.com/artssantamonica

Entrades populars