'Grau-Garriga. In Memoriam' a Girona

GRAU GARRIGA. 'In MEMORIAM"

Dimarts dia 6 de març del 2012, a les 20 h. s'inaugura al Museu d'Història de la ciutat de Girona, l'exposició 'Grau-Garriga. In Memoriam'. Dita exposició, que espot veure del 6 de març al 3 de juny del 2012, consta d'una vintena d'obresde gran format de tapís i pintura tèxtil seleccionades pel galerista de Sant Cugat Josep Canals i corresponen principalment als anys 80, tenint el tèxtil com a element bàsic, ja que a les pintures, i també el collatge tèxtil hi és molt present.

La mostra és In Memoriam ja que l´artista va morir a França el passat estiu a l'edat de 82 anys. Al Museu d´Història s´hi poden veure algunes obres dels anys 60, creades a la Casa Aymat de Sant Cugat del Vallès, seu de la reconeguda Escola Catalana de Tapís i que l'artista realitzà entre els anys 60 i 70. Obres que actualment són del fons d'art del Museu d'Història i que són de l'etapa en que Grau-Garriga fou director artístic de dita escola.

Grau-Garriga (Sant Cugat del Vallès, 18 de febrer de 1929 - St. Mathurin sur Loire, 29 d'agost de 2011) ha assolit, amb el transcurs del temps, una solidesa tan remarcable que, avui, la seva obra esdevé un fet referencial per captar la intensitat de la recerca plàstica contemporània, no solament a Catalunya i a l'Estat espanyol, sinó també a l'estranger. L'artista és reconegut arreu com l'artífex de la renovació dels conceptes en l'elaboració del tapís i se'l considera el principal creador de la tapisseria contemporània.

Segons es recull al pròleg del catàleg, signat pel reconegut crític d'art i membre fundador del grup Dau al Set, Arnau Puig, les obres de Grau-Garriga ens fan assistir a la màgia de poder viure en els sentiments i les emocions els impactes nets i polits que ofereix l'estètica i alhora palpar-hi també el combat i les lluites del nostre temps.

Ahir dia 4 de març, Grau-Garriga va rebrà un homenatge a la seva població natal, Sant Cugat del Vallès, on l'Ajuntament li otorga, a títol pòstum, la Medalla d'or de la ciutat en el marc de la Gala de Premis de Sant Cugat. El mateix dia el Canal 33, a les 9 h i a les 18,45 h., emet
un reportatge de 30 minuts dedicat a aquest artista.

A Saint Mathurin Sur Loire ( França), on va viure els darrers 20 anys i on hi està enterrat, s'inaugura properament, a l'església de la població, un mural que Grau-Garriga va deixar inacabat, com a testimoni de l'última obra creada per aquest insigne artista català. És una obra pensada en el pacifisme i que porta per títol 'La Porta de la Pau'.

Grau-Garriga va contribuir a distribuir la tasca de l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat, també pel territori de Girona, amb la presència de Carles Delclaux, i de Tarragona, amb la de Josep Royo, esdevenint aquestes ciutats els centres d'expansió de l'escola.

L'obra de Grau-Garriga ja va ser recentment exposada a l'Aula de Cultura de Caixa Penedès Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès amb la mostra "Grau-Garriga. Tèxtil, que també va mostrar-se al Museu del Tapís de Sant Cugat del Vallès i a Can Castells Centre d'Art de Sant Boi del Llobregat.

La inauguració de l'exposició,  patrocinada per l'Obra Social de Caixa Penedès, tindrà lloc el proper dia 6 de març, a les 20 hores, al Museu d'Història de Girona (carrer de la Força, 27).

L'acte comptarà amb la participació de l'alcalde de Girona, l'il·lm. Sr. Carles Puigdemont; el president de Caixa Penedès, el Sr. Albert Vancells, i el director general, el Sr. Ricard Banquells; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, el Sr. Eudald Casadesús, i l'alcaldessa de Sant Cugat, l'il·lma. Sra. Mercè Conesa, entre altres personalitats.

Carrer de la Creu, 16
Tel/Fax: 93 675 49 02
08172 Sant Cugat -Barcelona-

http://www.canals-art.com
http://www.girona.cat/museuciutat/cat/index.php

Entrades populars