Retrospectiva al Palau Robert de Pilarín Bayés, la il·lustradora més compromesa amb el país

La il·lustradora i dibuixant Pilarín porta els dibuixos, personatges i històries que han captivat nens i nenes de diverses generacions al Palau Robert de Barcelona, en escaure's els 50 anys de feina i els 70 del seu naixement a la ciutat de Vic. La mostra "Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots", una de les activitats programades dins l'Any Pilarín, es pot visitar del 19 d'abril a l'11 de setembre. El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà la mostra el 18 d'abril, a les 19 hores, al Jardí del Palau Robert. També hi assistiran la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau; el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; la dibuixant Pilarín Bayés, i la comissària de la mostra i filla de la Pilarín, Marga Sala.

L'exposició reflecteix l'obra i la trajectòria vital d'una dona que s'ha guanyat l'afecte i l'admiració de diverses generacions de nens i nenes de Catalunya. La Pilarín ha il·lustrat al voltant de 700 llibres, traduïts a diversos idiomes, i ha treballat en infinitat de formats: auques, cartells, murals grans, sense oblidar la seva faceta d'escultora. Un moment important en la seva vida professional fou l'època en què va començar a treballar per a la revista Cavall Fort i per a l'editorial La Galera, tasca amb la qual va començar a transmetre l'amor per Catalunya als més petits. Altres editorials amb les quals ha col·laborat posteriorment són Narcea, la Gaya Ciència, Casals, Vicens Vives, Abadia de Montserrat, Toray, Claret, Eumo, Edibook, Editorial Mediterrània i Ediciones Miquel Sánchez. Malgrat que la major part de la seva producció s'ha adreçat al públic infantil i juvenil, la Pilarín també ha assajat la caricatura en publicacions periòdiques com ara El Correo Catalán, Oriflama o El 9 Nou.

El relat de l'exposició es desenvolupa a través d'onze apartats i personatges: El meu pardal. 1964, El Zoo d'en Pitus. 1965, Antón Retaco. 1972, L'Espardenyeta. 1978, Institucions de Catalunya.1984, Petita història de Gaudí. 1985, Trobament de dos mons. 1992, La família Kouamé. 1997; En Patufet. 2002, Els lliris vermells de l'àvia Tilín. 2008, i L'illa del Far. 2010. Els personatges simbolitzen onze grans conceptes universals: la bellesa, la comunicació, la convivència, el coneixement, la identitat, la cultura, la universalitat, la generositat, la tradició, la ficció i la diversió.

Compromís amb el país

La Pilarín ha compaginat la seva tasca com a mare de 4 fills amb la feina i amb el seu compromís social, polític i religiós. En èpoques de grans canvis i convulsions, la il·lustradora va participar activament en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes, tan malmeses durant el franquisme, amb la seva feina. La seva trajectòria queda reflectida amb el llibre d'Editorial Mediterrània Pilarín, la força de la il·lusió, escrit per Maria Àngels Ferrer.
Tota aquesta feina a favor del país i dels nens i nenes li ha valgut diversos reconeixements: Creu de Sant Jordi (1991), Premi Serra d'Or (1992) i Medalla d'Or de la Ciutat de Vic (2011).

Als setanta anys, continua treballant amb la mateixa passió i entusiasme. Durant el 2011, Vic va organitzar la primera exposició antològica sobre la seva obra al Museu de l'Art de la Pell per començar l'Any Pilarín. L'inici de l'Any va coincidir amb un altre projecte molt important: l'estrena de la sèrie de dibuixos animats L'illa del far, amb guió de Marga Sala, que s'emet pel canal infantil Super3 de Televisió de Catalunya.

Activitats educatives

El Palau Robert organitza, talment com fa amb moltes de les exposicions que s'hi presenten, activitats educatives per al públic infantil. Els alumnes d'educació primària i secundària poden fer visites guiades i tallers sobre la mostra. Els centres escolars interessats han de contactar amb el telèfon 670036081 per participar en aquestes activitats. D'altra banda, es penjarà una guia de visita als webs del XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) del Departament d'Ensenyament i del Palau Robert per als estudiants de batxillerat artístic i dels cicles formatius d'il·lustració que estiguin interessats a fer la visita a la mostra. D'altra banda, el Club Super3 de Televisió de Catalunya farà promoció de l'exposició en els programes infantils. Els membres d'aquest Club que visitin el Palau Robert seran obsequiats amb un conte de la Pilarín, mostrant el seu carnet de soci, fins que els llibres s'exhaureixin.

http://www.catdialeg.cat/frontend/catdialeg/El-Palau-Robert-Repassa-L-obra-De-La-Il%B7lustradora-Pilarin-B-vn3612-vst50011

Entrades populars