Joan Francesc Mira substitueix Eliseu Climent al capdavant d'Acció Cultural #síalvalencià

El novel·lista, assagista i traductor Joan Francesc Mira (València, 1939) ha estat escollit nou president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Mira, qui ja en fou president a la dècada dels 90, substitueix al capdavant de l'entitat cívica l'activista i editor Eliseu Climent (Llombai, la Ribera Alta, 1940). Climent, membre fundador d'ACPV, romandrà a la Junta Directiva com a president fundador i previsiblement se centrarà en la branca econòmica i empresarial del conglomerat d'institucions que ha creat al voltant d'ACPV: l'Institut Ignasi Villalonga, un lobby de pressió que treballa que per la vertebració de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani (EURAM).

El nou president és un intel·lectual amb molt de prestigi en l'àmbit acadèmic (és catedràtic jubilat de la Universitat Jaume I, ha traduït al català obres com la Divina Comèdia, els Evangelis o L'Odissea i ha estat autor de nombrosos assajos de temàtica diversa: història, sociologia, política...). Vinculat al Bloc Nacionalista Valencià -hi milita-, l'any 2000 en fou candidat per València en les eleccions estatals i després dels passats comicis autonòmics fou proposat per la Coalició Compromís (integrada, entre d'altres, pel Bloc) per formar part del Consell Valencià de Cultura; finalment en quedà fora en no rebre el suport del PP, que acusà Compromís de trencar el consens per a la renovació del consell d'administració de RTVV i del consell assessor de RTVE al País Valencià.

De fet, l'elecció de Mira pot ser interpretada com una aproximació d'ACPV a Compromís, candidatura que entrà amb força a les Corts Valencianes en 2011: l'entitat cívica tindria amb ell un interlocutor directe amb la coalició. Al seu torn, la substitució de Climent pot respondre al canvi generacional en la primera línia política del Principat (especialment en CiU): la nova fornada de dirigents convergents ja no és la de la transició, amb la que l'editor estava molt vinculat des del franquisme, i la influència del valencià sobre els nous líders de la federació nacionalista és molt menor.

Entrades populars