'Gilbert & George' al Casal Solleric de Palma


Imatge en línia 1
Exposició
CASAL SOLLERIC, Palma
PLANTA NOBLE

Dates: 19 setembre 2013 – 5 gener 2014
Institucions: Ajuntament de Palma, Fundación Banco Santander
Comissaris: Walter Smerling i Pilar Ribal

"… Contemplant atemorits la gran ciutat que s'estenia davant seu, com si endevinassin que la seva misèria no hi seria més que una gota d'aigua a la mar o un gra d'arena al desert… Carn d'hospitals, de parròquies, de presons, del riu, de la febre, del vici, de la mort: es lliuraven al monstre que rugia en la distància i es perdien."

Charles Dickens. Dombey i fill (1847)

Gilbert & George han descrit a diverses entrevistes com Londres, la seva grandesa, el seu misteri i el seu dramatisme, han estat una inspiració en majúscules per al seu art atmosfèric abundant i obstinadament polèmic durant gairebé cinquanta anys. Al llarg d'aquest període, Gilbert & George han seguit de prop els diversos caràcters de Londres i han identificat als carrers insomnes de la ciutat tots i cada un dels aspectes descurats, preciosos i innegables de la condició humana moderna.

Aquestes 292 noves LONDON PICTURES –de les quals se'n mostren 50– permeten que la ciutat parli per si sola, en l'idioma propi de 3.712 pòsters de diaris, robats o recuperats pels artistes mateixos al llarg de més de sis anys i ordenats i classificats per ells segons el tema. En paraules dels artistes, aquest mètode permet que cada fotografia "decideixi per si mateixa": el tema, el títol i la mida s'han triat i indicat per ordre alfabètic i numèric d'acord amb les conclusions extretes en el procés de classificació. En aquest sentit, Gilbert & George han decidit eliminar l'acte conscient de "producció d'art" i reivindicar la realitat que publiquen els mitjans impresos de Londres i que és subjacent al nucli del tema: la volatilitat del dia a dia de la societat contemporània. Darrere cada pòster, si bé de forma franca o abreujada, resideixen la veritat i el realisme inviolable d'una situació humana, el seu impacte i les seves conseqüències. Aquesta veritat és la que Gilbert & George han descrit com la "dimensió moral" que han d'identificar en un tema per a poder-s'hi implicar i aplicar-lo al seu art.

Les fotografies de LONDON PICTURES, pertorbadores i violentes, de vegades absurdes i d'altres inquietants, revelen el que pot qualificar-se com el sistema nerviós de la societat contemporània quotidiana: els impulsos, els arravataments, les penes, les esperances, el geni i els desigs de la vida urbana en el dia a dia.

Els detalls superflus d'aquestes fotografies són escassos i limitats: les figures de Gilbert & George, les seves expressions alhora severes o alterades; carrers, cortinetes i reflexos a les finestretes dels cotxes. Al paisatge urbà d'aquesta anàlisi moral els artistes apareixen com fantasmes o vidents, entre atents i inerts, com si els seus esperits vagassin pels carrers i els edificis que retraten aquestes fotografies. En aquest sentit, els artistes s'han inspirat en la lectura de les declaracions de Lord Dowding, rebudes, segons ell, dels esperits dels pilots caiguts de la Royal Air Force sobre un primer pas cap al més enllà.

A més dels seus recursos "automàtics" de creació, Gilbert & George han afegit la paraula STRAIGHT(directe, o heterosexual) després del títol a les fotografies compostes de pòsters de diaris impresos en tipografia Sans Serif en negreta, en lloc de la tipografia Handwritten de la resta. Segons els artistes, aquesta distinció també destaca l'ús controvertit i irrellevant de la paraula gai com a adjectiu qualificatiu. Per exemple: no hi ha necessitat de dir "matrimoni gai" quan simplement n'hi ha prou amb dir "matrimoni".

En el seu sentit èpic i implacable, al mateix temps dickensià i ultramodern, les fotografies de LONDON PICTURES formen una gran novel·la visual que revela sense emetre judicis el relleu incessant del drama urbà amb tots els seus matisos d'esperança i sofriment.

Michael Bracewell

Entrades populars