Exposició a Balaguer sobre el Comtat d'Urgell amb més de 150 peces #Història #Art

Imatge en línia 1

Del 8 de novembre al 23 de febrer de 2014
Museu de la Noguera, Balaguer

El dimarts 31 d'octubre de 1413, el darrer comte d'Urgell Jaume II El Dissortat es lliurava al seu enemic, el rei Ferran I d'Antequera. Es tancaven així tres mesos de setge dur a Balaguer. Aquell mateix dia, Jaume II es va fer afaitar la barba públicament, ja que se l'havia deixat créixer fent la promesa que només se la rasuraria quan fos "o rei o res". Aquest dijous es commemora el 600 aniversari d'aquesta data, que suposa la fi del comtat d'Urgell i que la capital de la Noguera ha recordat durant aquest any amb diverses activitats, l'última, una exposició de producció pròpia 'O rei o res. 600 anys de la fi del comtat d'Urgell', que s'inaugurarà el proper dia 8 de novembre al Museu de la Noguera.

La guerra entre el rei Ferran d'Antequera i el comte Jaume d'Urgell va suposar la desaparició de l'històric comtat d'Urgell  i la destrucció del palau de Balaguer, un edifici que era conegut a l'època com el "castell Formós".

El Museu de la Noguera commemora aquests fets amb una exposició de producció pròpia, en la qual es mostren més de 150 objectes dels segles XIV i XV vinculats als darrers anys  del comtat d'Urgell. Bona part de les peces exposades provenen del castell Formós de Balaguer, però també han prestat peces per a l'exposició el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i el Museu Diocesà de la Seu d'Urgell, així com col·leccionistes privats.

Una de les peces més esperades en aquesta mostra és la talla de la Mare de Déu d'Almatà, atribuïda al mestre d'Anglesola, que va ser retirada del culte fa uns anys pel seu mal estat de conservació i que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat al taller del Museu de la Noguera. 

Museu de la Noguera
Plaça dels Comtes d'Urgell, 5 
25600 Balaguer, Catalunya

museu@balaguer.net
http://www.museucn.com/

Entrades populars