Més de 580.000 visitants ja han passat pel Born Centre Cultural #1714 #Tricentenari #Barcelona

Imatge en línia 1

El Born Centre Cultural de Barcelona ha rebut 580.000 visitants entre l'onze de setembre i l'onze de desembre, una xifra que dobla les expectatives d'afluència inicials. D'aquest total, 86.000 persones han visitat les dues exposicions que hi ha actualment (Barcelona 1700, de les pedres a les persones i Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714); 5.560 han assistit a les activitats culturals programades a la Sala Moragues, i des de l'1 de novembre, 72 escoles han visitat el Centre Cultural. L'èxit de públic va començar amb les representacions de l'espectacle Auca del Born, amb un 100% d'ocupació en totes les funcions, i s'ha mantingut al llarg d'aquests tres mesos.

Contemplar el jaciment del Born Centre Cultural és gaudir d'un viatge emocional intens a la Barcelona del 1700, és fer una aproximació fidedigna a la vida quotidiana de la darreria del segle XVII i primers del XVIII, i és trepitjar els carrers de la ciutat que va resistir el setge per terra i mar de les tropes espanyoles de Felip V fins l'èpica capitulació de l'Onze de Setembre del 1714. Tot plegat, fa d'aquest jaciment de grans dimensions -8.000 m2- i òptim estat de conservació un cas únic a Europa. El que el fa realment excepcional, però, és el treball dut a terme a partir de la troballa.

Pedres amb nom i cognom

Confrontant les dades arqueològiques amb la documentació notarial que es conserva de l'època, l'historiador Albert Garcia Espuche ens acosta de manera detallada al retrat quotidià de la ciutat: com eren els interiors de les cases, els oficis que s'hi feien, els jocs que s'hi practicaven, els hàbits socials més estesos i, el més important, les persones que vivien en cada una de les 55 cases d'un jaciment on les pedres tenen nom i cognom. Noms com els de les cases Boxadors, la taverna Colomer, l'adrogueria Duran, les cases Corrales, l'hostal de l'Alba o la casa del Baró de Sant Vicenç, són només alguns dels espais amb els quals us familiaritzareu visitant el jaciment.

El jaciment correspon a una part de l'antic barri de la Vilanova de Mar. És un fragment de gran riquesa urbana, amb espais singulars com el Pont de la Carnisseria, la Plaça del Mercat, el Rec Comtal i diversos trams de carrers, com el dels Corders de Viola, el dels Xuclés, el del Joc de la Pilota, el dels Ventres o el de Bonaire, continu en la traçada de l'actual carrer del mateix nom i que era fa tres segles un carrer de cases de mariners. Els treballs arqueològics han permès també localitzar uns tres centenars de bombes del setge, triquets de joc, rajoles i milers d'objectes d'ús quotidià, la gran majoria dels quals podeu veure a l'exposició permanent Barcelona 1700, de les pedres a les persones.

Bé Cultural d'Interès Nacional

Les excavacions realitzades per fases des de meitat dels anys 90 i les tasques de conservació posteriors han posat al descobert un jaciment catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i d'un potencial arqueològic encara no esgotat. La Barcelona i la Catalunya que des de l'avui miren cap a l'ahir per projectar el demà ens conviden a conèixer i a passejar-nos per un jaciment excepcional. Una ciutat dins d'un mercat que ens permet aproximar-nos de manera màgica a l'ànima del poble català a través del temps.



El Born Centre Cultural
Plaça Comercial, 12
08003 Barcelona
www.elborncentrecultural.cat

Informació
Telèfon: 93 256 68 51
(de dimarts a diumenge de 10 a 20 h)
 
Servei de reserves
Telèfon: 93 256 68 50
(laborables de dilluns a divendres de 9.30 a 19 h)
o a reserveselborncc@bcn.cat

Entrades populars