Xavier Oriach i Georges Ayats exposen a Perpinyà #exposicions

Obra 'Blue' de Xavier Oriach.

Xavier Oriach i Georges Ayats
à cent mètres du centre du monde | Perpinyà
Del 24 de gener al 23 de març del 2014

Xavier Oriach:  'Cartografia pictòrica'.

El projecte d'exposició sobre Xavier Oriach es va marcar com a objectius aprofundir en el coneixement i en la difusió de l'artista Xavier Oriach, tant a nivell local com nacional i internacional. D'aquesta manera, es pretén iniciar un marc de col·laboració entre aquest centre nord-català i el Museu d'Art de Sabadell, que en el futur s'obri a d'altres projectes, permetent la difusió dels treballs i dels autors de Sabadell.

L'adaptació de la mostra ha estat comissariada per Pilar Parcerisas i coordinada pel Museu d'Art de Sabadell.

Xavier Oriach, artista nascut el 1927 a Sabadell presenta la seva exposició retrospectiva 'Cartografia pictòrica'. A mig camí entre la pintura i el gravat, la seva obra evoca la textura física de la realitat.

"Jo no pinto amb doctrines . Intento pintar com un jardiner harmonitza el jardí, com un camperol normand construeix les seves fileres de pedra amb saviesa".
" Sóc molt convencional . Tinc la mateixa preocupació que Uccello i Piero della Francesca: la composició , el to de color. El missatge és una cosa a part".

Les seves superfícies brillants, sempre canviants en funció de la incidència de la llum i el viatge a la intimitat física, són propostes que trobem als seus quadres, que combinen l'espai i el temps de manera vertiginosa i que ens transporten més enllà de la percepció espontània. Oriach intent captar, més enllà de la seva presència física, els ecos visuals, meta-físics. La seva atenció als materials, les llums, les peces de plàstic, amb una manipulació innovadora, li permeten descobrir efectes desconeguts de noves visions.

Georges AYATS: 'Bleu'

Georges Ayats viu i treballa a Perpinyà . Des de l'Escola de Belles Arts de París el 1960 , va tractar de portar a la vida el color en funció de les variacions de forma i llum .

Per Georges Ayats, el color és primer. És l'emoció i més enllà d'aquesta emoció és la intuïció el que fonamenta la seva pintura . La intuïció, perquè l'emoció es desxifra i després es va reorganitzant. Aquest joc és l'estructura intel·lectual de la seva obra, la ment que anima l'esquema. Aquesta és la seva matèria, l'objecte al qual ha dedicat la seva investigació. 

Els sistemes de representació dels fenòmens cromàtics, per al pintor, com per al científic, s'han organitzat durant més de dos segles en el volum, a les tres dimensions, que permeten el desenvolupament de tres vectors que defineixen una llum: el cromatisme , la brillantor i la saturació . S'han proposat molts atles en tres dimensions, però tots mostren aquest principi bàsic.

Per al pintor , el color és un fenomen fisiològic, una percepció, que existeix només en relació amb el seu entorn. Rebre un color és avaluar, comprendre que resulta de la cromàtica del contrast brillantor i saturació i apreciar el seu potencial. 

Entrades populars