Perejaume fa dialogar l'avantguarda a Catalunya amb l'època barroca #llibres #premsa

Imatge en línia 1

Perejaume publica un llibre de bibliòfil, 'Mareperlers i ovaladors' (Enciclopèdia Catalana), on fa dialogar els artistes que marquen l'avantguarda a Catalunya (Miró, Jujol, Tàpies…), amb l'època barroca, que per Perejaume és la llavor, el 'tubercle', de les avantguardes del segle XX.

Perejaume fa temps que es mira i remira la petjada dels artistes que l'han marcat, sacsejat, conformat amb més determinació: Miró, Jujol, Tàpies…, des d'una posició inicial que trenca el relat oficial, el que relaten els museus i les universitats i els llibres d'història de batxillerat. Ens referim al fet d'explicar la història del segle XX a partir de la transformació que va suposar la revolució industrial. Pel què fa a l'art, això es tradueix en primar la cultura urbana, l'art burgès de Rusiñol i Casas, el Quadrat d'Or, el modernisme més ostentós...

I ves per on que Perejaume proposa una tesi diferent: la llavor o el 'tubercle' de les avantguardes a Catalunya tenen l'origen en el món rural de l'època barroca, una època sovint desdenyada, poc estudiada, durant molt de temps anomenada època de la decadència. És l'assaig que Perejaume ha escrit i il·lustrat en el llibre de bibliòfil 'Mareperlers i ovaladors', editat per Enciclopèdia Catalana.

Entrades populars