Les escoles s'apunten als happenings de Kaprow de la mà de la Fundació Tàpies #exposicions #infantil



Six Ordinary Happenings 
En el marc de l'exposició Allan Kaprow. Altres maneres.
Del 17 al 23 de març del 2014

Happening per a les escoles de Catalunya.

Responsables de la reinvenció: Rosa Eva Campo i Maria Sellarès

Allan Kaprow desenvolupa l’activitat artística en paral·lel a l’activitat pedagògica. De fet, gran part dels happenings que s’inclouen a l’exposició són experiments realitzats amb els seus alumnes. L’interès de Kaprow per l’educació està marcat per dos moments clau: les lectures de John Dewey i les classes de John Cage a la New School for Social Research. Art as Experience, el llibre publicat per John Dewey l’any 1934, és la gran influència intel·lectual de Kaprow, sobretot pel que fa a l’enfocament educatiu, i és que, per Dewey, “fer” és “saber”.1 A les classes de John Cage, al mateix temps que aprenia composició experimental, Kaprow va sentir la curiositat de veure com aquestes pràctiques experimentals es podien aplicar a l’ensenyament. D’aquesta manera va forjar el desig de transformar el sistema educatiu nordamericà, defensant un mètode d’ensenyament molt influït per la composició experimental en què les experiències didàctiques tenen la base en el joc, i en el qual les arts hi són integrades.

Un canvi en el sistema educatiu de les arts, un ensenyament que per Kaprow, com planteja a “A Pilot Program in Art Education in the Lower Schools” (Un programa pilot en l’educació de l’art a les escoles de primària), s’ha d’integrar des dels primers anys en el currículum dels alumnes, perquè si no ho està hi ha un moment en què l’interès desapareix i és molt difícil canviar aquesta dinàmica. És per això que defensa un sistema educatiu no pas basat en la recerca del mètode perfecte ni marcat pels objectius curriculars, sinó en el desenvolupament personal dels alumnes. Un sistema en què l’art hi estigui present no a través de la història, sinó de l’experiència directa dels artistes en diferents moments de la seva carrera i amb diferents experiències i formació. Una proposta d’educació transversal en què l’art és la clau per al desenvolupament personal dels alumnes.2

A partir d’aquesta proposta, Allan Kaprow planteja el projecte Other Ways (Altres maneres), que reinventem per a l’exposició, a la qual també dóna títol, un projecte aprovat a la seva època pel departament d’educació pública de la ciutat de Nova York i que pretén integrar els artistes a les escoles, de manera que acostin tant els professors com els alumnes a les noves formes artístiques interdisciplinàries.

Per a l’exposició hem convidat a diversos grups d’alumnes de diferents edats a treballar amb els seus professors en Six Ordinary Happenings (Sis happenings corrents), un projecte que té el seu punt de partida en una sèrie de reunions que es duran a terme durant la setmana del 17 al 23 de març i que finalitzarà amb la presentació dels materials a través d’unes posades en comú que tindran lloc entre el 19 i el 30 de maig.

Enllaç als happening de les escoles que ja hi participen:

- Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic.

- ISN Montjuïc.

Per a més informació per participar, podeu contactar amb: rosaeva@ftapies.com

Entrades populars