Conferència sobre la catalanitat dels creadors del violí: els Gittern-Ukelele i els Amats de Cremona #conferències #ca

Conferència de Manel Capdevila | Institut Nova Història

El teòric Johannes Tinctoris, mestre de cambra de Ferran el Catòlic i resident a Nàpols quan aquesta ciutat depenia de la Corona catalano-aragonesa, va escriure a “De inventione et usu musicae” (un vocabulari d’instruments): ”la guitarra és un invent català tocat generalment per senyores, és com un llaüt petit, amb el fons bombat com el llaüt”…. Aquesta havia de ser la guitarra a Catalunya i a Nàpols durant el segle XIV.

De l’Andrea Amati, creador del violí modern, se n’ha perdut la partida de naixement. Sembla que va ser a principis de 1505, suposició que es recolza en el fet que en 1526 es troba la seva inscripció en els arxius de la ciutat com a mestre ”liutaio”, habitant de la parròquia de Santa Helena, cosa que el situa en la prehistòria del violí en aquell temps. L’Andrea va tenir dos fills: l’Antoni i en Girolamo, que van seguir la professió del seu pare. Un fill d’aquest últim va ser Nicoló Amati i entre els seus deixebles es troben l’Andrea Guarneri i l’Antonio Stradivari, que va viure entre els anys 1644 i 1737. Una descendent d’aquest darrer anomena l’Amat “Il Mago di Cremona”.

A Catalunya, el gittern es convertí en guitarró, d’allà passà a les Canàries catalanes (timple canari), a les Açores (bordonuda), i Madeira (cavaquinho) , i l’ukulele… que fou originalment introduït pels ”paniolos” es va convertir durant el segle XIX, en l’instrument nacional de Hawai.

Manel Capdevila i Maresma

(Arenys de Mar, 1945). Ha treballat a Bull com Enginyer de Sistemes, i com a consultor en el projecte Sirocco de FGC-DGPT patrocinat per la UE i en el disseny de la web de PTOP: vullanar. Especialitzat en ciència medieval, sobretot en temes relacionats amb l’astronomia i l’alquímia (instruments i taules de navegació, cartografia, la pólvora catalana…), és un dels col·laboradors més antics d’en Jordi Bilbeny i de l’INH, amb diverses investigacions obertes i en curs, fruit de la seva inesgotable curiositat.

Organitza: Institut Nova Història i Plural 21.
Lloc: Seu de Plural 21 (Cartagena, 230; 5è-1a)

Dia: Dijous, 6-3-2014
Hora: 19,30h

Preu per sessió: 10€
Tot el cicle : 60€

Socis Plural-21, Adherits Nova Història, aturats, jubilats, estudiants: 25% de descompte

Inscripcions: 93 450 13 00
info@plural-21.org



Entrades populars