L'antropòleg Gerard Horta tracta 'La societat i el trànsit a través del cos' a la Tàpies #conferències #ca

La societat i el trànsit a través del cos
Conferència de Gerard Horta, antropòleg social.

Dimecres 26 de març a les 19:00 h.
Auditori de la Fundació Antoni Tàpies
Entrada lliure.

En el marc del programa de Secció Irregular del Mercat de les Flors. El cos físic i el cos social es construeixen d’una manera dinàmica, projectant-s’hi recíprocament tota mena de processos –de dominació i d’emancipació, d’efervescència i de descorporificació–. Si el cos és d’entrada un rastre de la individuació, les seves manifestacions socials individuals i col·lectives responen, també, a projectes tant d’afirmació com de ruptura de l’ordre establert. 

Rousseau, Swedenborg i Marx connectaren el tremolor del cos amb el tremolor de la societat, per això el trànsit –que des de l’antropologia religiosa s’analiza sota les formes de la possessió, la mediumnitat i el xamanisme, per acabar abraçant tota pràctica social que descol·loqui l’estat corporal i de diguem-ne “consciència” ordinaris– implica la possibilitat d’encaminar-se i/o d’accedir a models de relacions socials “altres”. Els cossos abracen potencialment continuïtats i salts al buit, el vell i el nou, el passat i el futur, el bell i el terrible, passions, gratituds i esperances. Si esdevenen veritable “praxi constitutiva” –l’anhel indissoluble, inalienable i perenne d’un món lliure, creador, igualitarista–, llavors l’escenari, el teatre, la platea, l’obra representada i els figurants –actors i espectadors– seran polvoritzats per sempre més. El que en resulti serà, només aleshores, una vida diferent per sempre.

Gerard Horta exerceix la docència al Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona. Ha dut a terme una dotzena de recerques dins el camp de l’antropologia religiosa, l’antropologia urbana i l’etnografia dels carrers i les carreteres, i el treball de camp l’ha desenvolupat a Barcelona i l’illa de Santiago (Cap Verd, Àfrica). Entre d’altres, ha publicat els llibres De la mística a les barricades [XXII Premi d’Assaig Carles Rahola] (Proa, 2001) i Cos i revolució. L’espiritisme català o les paradoxes de la modernitat (Edicions del 1984, 2004), a més d’una vuitantena d’articles, llibres en col·laboració i capítols de llibres de temàtica antropològica. 

Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

Entrades populars