Reunions obertes per participar al happening 'Self-Service' de Allan Kaprow a la Fundació Tàpies #ca #exposicions #agenda

Imatge de '18 happenings en 6 parts' que va tenir lloc a la Fundació Antoni Tàpies.

En el marc de l'exposició 'Allan Kaprow. Altres maneres' a la Fundació Antoni Tàpies. Abans de cada happening, Allan Kaprow organitzava una reunió per parlar del que passaria. En aquesta reunió parlaran de com participar al happening Self-Service i el seu significat.

Convocatòria: dimarts 25 de març, a les 14.00 h, i dimecres 26 de març, a les 18.00 h a la Fundació Antoni Tàpies.

Self-Service és un dels happenings més importants de la carrera d’Allan Kaprow, i no pas per l’impacte i la visibilitat que va tenir quan es va realitzar, sinó per les implicacions que té a escala conceptual en el seu desenvolupament. I és que el plantejament va suposar un repte per al mateix Kaprow: dur fins al límit la idea d’experimentació en l’art, i la seva unió amb la vida. A més, aquests happenings es van desenvolupar en tres ciutats diferents, Boston, Nova York i Los Angeles, durant un període de quatre mesos, un fet que implica una deslocalització tant física com temporal i que té implicacions en allò personal. Per primera vegada, Kaprow no va poder ser present en tots els happenings, enfrontant-se al repte de delegar no només la responsabilitat de l’organització, sinó també la participació.

L’espectador és qui escull, como en altres aspectes de la societat de consum, de la qual també parla Kaprow a l’obra, quina activitat desenvolupa, com i quan la fa i, generalment, aquesta es du a terme en la intimitat: una aposta ambiciosa amb la qual Kaprow intentava filtrar el happening al món, posant en qüestió el significat de quelcom “gran” en relació amb l’art.

L’únic compromís dels participants, una vegada decideixen formar-ne part, és informar del fet que han realitzat l’acció. Una resposta que moltes vegades es dóna en forma de relat, introduint en el treball d’Allan Kaprow un dels elements que, amb el temps, esdevindrà central en la seva obra: el potencial narratiu de les activitats. Les activitats són una eina per a la posada en comú, però també per a la presa de consciència personal en relació amb l’acció.

Per a la presentació de Self-Service dins del marc de l’exposició s’han alterat tant les localitzacions com la duració: el happening es desenvolupa durant tres mesos, que és el que dura la mostra, i es trasllada l’acció des dels Estats Units a Barcelona, Bilbao i Malpartida.

A Càceres es col·labora amb el Museo Vostell Malpartida, fundat per Wolf Vostell (1932, Leverkusen, Alemanya – 1998, Berlín, Alemanya), un dels màxims exponents del happening a Europa, amb el qual Allan Kaprow va treballar en diverses ocasions. El museu acull la reinvenció d’aquest happening involucrant associacions i col·lectius del seu entorn. A Bilbao, Bulegoa z/b, una organització d’art i coneixement, ha desenvolupat a partir de la nostra invitació Abriendo Self-Service (1966) en 2014. Una conversación de Bulegoa z/b con Ricardo Basbaum a partir de un happening de Allan Kaprow (Obrint Self-Service (1966) el 2014.

- Participants: Museo Vostell Malpartida, Malpartida i Bulegoa z/b, BilbaoBulegoa z/b, Bilbao.

- Reunió preliminar a Barcelona: dimarts 25 de març a les 14 h i dimecres 26 de març a les 18 h.


Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

Entrades populars