Un web recollirà tota l'obra arquitectònica d'Antoni Gaudí #ca #patrimoni

Un portal web recollirà tota l'obra arquitectònica d'Antoni Gaudí per primera vegada. Aíxí s'ha acordat a la primera reunió que ha celebrat el Consell Gaudí després que el Govern aprovés la seva creació la setmana passada. Durant la reunió, presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i que ha comptat amb tots els propietaris d'obra arquitectònica de Gaudí, s'ha acordat l'elaboració d'un portal d'Internet on el públic pugui consultar la informació sobre les obres immobles de l'arquitecte. El conseller Mascarell ha ressaltat que "aquesta primera reunió ha constatat el gran interès de tots els propietaris per cooperar en la difusió i preservació de l'obra de Gaudí".
 
El Consell Gaudí també impulsarà dos exhaustius estudis. D'una banda, es compil·larà tot el coneixement que s'ha anat adquirint al llarg dels anys sobre les tècniques per a rehabilitar i preservar les obres d'Antoni Gaudí. En aquest sentit, els propietaris han expressat el fet que cada nou projecte de rehabilitació requereix una exhaustiva investigació prèvia sobre la millor manera d'afrontar la preservació de l'obra. Amb la compil·lació de les reformes fetes fins el moment, es pretén posar a disposició de tothom els coneixements previs per els nous projectes que s'endeguin.
 
D'altra banda, també s'ha debatut sobre la necessitat de compartir els coneixements sobre les millors maneres i recursos per a exposar i difondre l'obra de Gaudí i les diferents tècniques que han anat apareixent per fer-ho. És per això que es recollirà la informació que els diferents membres del Consell Gaudí puguin aportar sobre la manera de mostrar la seva obra. Finalment, també es treballarà conjuntament entre els propietaris de tots els immobles per tal d'afavorir la projecció internacional de l'obra gaudiniana.
 
El Consell GAudí està presidit pel conseller de Cultura i en formen part els propietaris de les obres de Gaudí de titularitat privada, representants de les obres de titularitat pública, experts amb un coneixement reconegut en la obra de Gaudí i responsables del Govern de la Generalitat. Entre les tasques que té encomanades, el Consell estudiarà la constitució d’una xarxa dels diversos edificis creats per Gaudí a Catalunya, facilitant-ne l’estudi, la possibilitat de visitar-los i el foment de la recerca sobre l’obra de l’arquitecte, sobre la qual en vetllarà per tal que continuï sent un patrimoni Catalunya referent d’un estil arquitectònic únic i singular. Aquest òrgan consultiu té com a objectius impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí i possibilitar l’intercanvi d’informació sobre les diverses actuacions entorn d’aquesta obra.
 
Edificis a Catalunya
 
A Catalunya estan declarats com a béns culturals d’interès nacional, en la categoria de monuments històrics, un total de 13 edificis de Gaudí, reconeguts  al Decret 1794/1969, de 24 de juliol. Així mateix, l’obra de Gaudí va ser inclosa a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en la Resolució del Comitè reunit l’any 1984. Aquesta Resolució incloïa el Parc Güell, la Casa Milà i el Palau Güell. L’any 2005 l’obra de Gaudí es va ampliar i es van incloure a la Llista del Patrimoni Mundial la Façana del Naixement i la Cripta de la Sagrada Família, la Casa Vicens, la Casa Batlló i la Cripta de la Colònia Güell.
 
La composició del Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí és formada pels propietaris i representants de les següents obres:  

Cripta de la Colònia Güell
Casa Batlló
Casa Vicens
Palau Güell
Parc Güell
Casa Calvet
Col·legi Teresià
Pavellons de la Finca Güell
Torre Bellesguard
Portal i Tanca Finca Miralles
Nau Gaudí de Mataró
Casa Milà
Temple de la Sagrada Família

També formen part del Consell el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus  i Patrimoni, el subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, la cap de la Divisió d’Actuacions en Museus i Monuments del Departament de Cultura, el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’adjunt al cap de Gabinet de Departament de Territori i Sostenibilitat i els experts que el conseller de Cultura designi per raó del seu reconegut coneixement en l’obra d’Antoni Gaudí.
 

Entrades populars