Exposició 'Present indicatiu' al Sant Andreu Contemporani #ca #exposicions #premis #inauguracions

Del 30 de maig al 7 de juny 2014
Sant Andreu Contemporani

Inauguració: Divendres, 30 de maig a les 20h.

L'exposició Present indicatiu, que s'inaugura el proper 30 de maig a Fabra i Coats - Fàbrica de creació de Barcelona, reuneix, d'una banda, els projectes finalistes de la present edició del Premi Miquel Casablancas, un certamen de referència a l'estat espanyol que posa de relleu les manifestacions més significatives de l'art contemporani emergent; i de l'altra, els tres projectes desenvolupats pels artistes que varen participar al programa de Residències de Sant Andreu Contemporani i Fabra i Coats Fàbrica de Creació.

El Present d'indicatiu és el temps verbal que s'utilitza per fer referència a accions que s'esdevenen en el mateix moment en què són anunciades. És un temps, doncs, on el subjecte enunciador i l'acció que és anunciada comparteixen una mateixa coordenada temporal. El programa de Sant Andreu Contemporani i, molt especialment, l'activitat generada amb relació al Premi Miquel Casablancas i al projecte de Residències Artístiques, té la particularitat de situar-se en aquesta immediatesa del temps indicatiu present, enunciant un conjunt de pràctiques significatives de les arts visuals contemporànies en el mateix moment en què s'esdevenen. 

Sant Andreu Contemporani realitza una funció indicativa, en posar èmfasi en una sèrie de treballs i de maneres de pensar i entendre el fet artístic que poden ser rellevants en la nostra contemporaneïtat. Són treballs que, al mateix temps, esdevenen indicatius del moment present en el que tenen lloc, i amb el qual dialoguen de manera crítica. Treballs que es situen en un present indicatiu per, també, imaginar futurs possibles.

Premi Miquel Casablancas

El Premi Miquel Casablancas és un concurs d'arts visuals que està dirigit a artistes de fins a 35 anys i té quatre modalitats diferents: OBRA (premi adquisició de 2.000€), PROJECTE (premi de 3.500 €), PUBLICACIÓ (premi de 2.500 €), i com a novetat enguany, COMUNICACIÓ GRÀFICA (premi de 4.000 €), destinada a dissenyadors gràfics que puguin treballar amb l'equip de Sant Andreu Contemporani desenvolupant tota la comunicació de la temporada vinent.

En aquesta edició, el Premi Miquel Casablancas ha rebut al voltant d'unes 300 sol·licituds, que han estat revisades per un jurat format per Andrea Rodríguez Novoa i Verónica Valentini (comissàries independents), Sema d'Acosta (crític i comissari independent) i Maite Muñoz (Responsable de l'Arxiu del Centre d'Estudis i Documentació del MACBA), tots ells amb vot, així com per membres del Districte de Sant Andreu i de l'equip de Sant Andreu Contemporani, tots ells amb veu però sense vot.

Els finalistes d'aquesta edició són:

Obra: Ana Esteve / Andrés Galeano / Jordi Ferreiro / David Mutiloa / Alberto Salván / Claudia Pagès / Marc Larré / Ian Waelder / Almudena Lobera / Cristian Herrera / Lúa Coderch / Julia Mariscal

Projecte: Andrea Canepa
/ Tana Garrido / David Crespo
/ José Begega

Publicació: Daniel Toca / Gabriel Pericàs / Equipo Palomar / Anna Dot
/ Pep Vidal

Comunicació gràfica: Hijos de Martín (Edu Piracés i Marina Martínez) / Partícula (Priscila Clementti) / Two Staples (Albert Ibanyez i Judit Rigau)

L'exposició Present indicatiu reuneix tots els treballs finalistes en la modalitat d'OBRA, així com els dossiers dels projectes finalistes de la resta de modalitats. Els guanyadors es comunicaran durant la cerimònia d'entrega de premis, que tindrà lloc el divendres 30 de maig (veure detalls a l'encapçalament de la nota de premsa).

Residències Sant Andreu Contemporani - Fabra i Coats

Des de l'any 2011 i en col·laboració amb l'ICUB, Sant Andreu Contemporani ofereix un programa de residències per a artistes visuals. Mitjançant una convocatòria oberta, en cada edició es seleccionen els tres artistes o col·lectius artístics que participaran al programa. Cada un d'ells disposa d'un espai de treball a la Fàbrica de creació Fabra i Coats, així com d'una borsa de producció de 1.200 € per a desenvolupar un projecte artístic. A Present indicatiu es presenten els treballs dels artistes que varen participar al programa de residències l'any 2013: la parella artística formada per Jacobo Bugarín i Mónica Cabo, Carolina Bonfim i Ainara Elgoibar.

Jacobo Bugarín i Mònica Cabo desenvolupen cada un el seu treball artístic en solitari, però sovint també treballen com a binomi artístic. En la seva residència a Fabra i Coats van dur a terme el projecte Push Factor, relacionat específicament amb la història i l'arquitectura d'aquest espai i del barri de Sant Andreu, a partir de la investigació dels colomars que hi ha al recinte fabril i dels que encara existeixen al districte. 

Bugarín i Cabo ofereixen un anàlisi exhaustiu dels comportaments dels coloms que, a mig camí entre la realitat i l'especulació, dóna lloc a un espai de documentació amb registres diferents com el text, el vídeo i la instal·lació. Completa la seva proposta l'obra Free from flood.

Durant la seva residència, l'artista brasilenya Carolina Bonfim va desenvolupar el projecte Not Himself!, una erformance amb la qual prossegueix la seva línia d'investigació sobre la reconfiguració del vincle entre la mirada i la presència física, a partir dels codis que regeixen els gestos i les possibilitats de representar el cos. Not Himself! és un projecte deslocalitzat que es presentarà oficialment el juny de 2014 a MANIFEST! Choreographing Social Movements in the Americas (Montreal, Canadà).

Per la seva part, l'artista Ainara Elgoibar va desenvolupar el projecte Rodar i circular, que es presenta a l'exposició en format d'instal·lació. A Mungia (Biscaia), l'accés a la part alta el centralitza l'eix que creen dues rotondes: un posa fi a l'autovia que circumval el poble i l'altra dóna accés al mateix i acull una escultura de metall en homenatge a un petit cotxe anomenat Goggomobil que als 60 es va fabricar al municipi. En aquest recorregut que dibuixa el mapa oficial de Mungia queda un punt no reivindicat: Prado Transformadores Metálicos S.A., indústria en procés de tancament que ocupa les antigues instal·lacions de Mungisa SA, fabricant del Goggomobil.

Sant Andreu Contemporani
Carrer Gran de Sant Andreu, 111
Barcelona 08030
www.santandreucontemporani.org

Entrades populars