'Anna Moreno.The Barnum Effect' a València

Anna Moreno. The Barnum Effect
4 abril 2014 - 7 setembre 2014

Tots en algun moment hem somiat amb ser rics: ser agraciats per una butlleta de la loteria, haver nascut en una família més privilegiada o rebre de forma imprevista la gran fortuna d'algun parent llunyà. Però més enllà d'aquestes il · lusions, existeixen realment unes claus que puguem seguir per assolir un gran èxit econòmic? Segons Phineas Taylor Barnum, si. Aquest economista i show-business nord-americà va publicar el 1880 el seu llibre The Art of Money Getting o Golden Rules for Making Money, en el qual revelava les vint regles d'or per fer-se ric. Es tracta d'una espècie de guia que el ciutadà ha de seguir si vol arribar a un futur prometedor des del punt de vista econòmic. Però què passa quan aquests enunciats imperatius són trets d'aquest context i són introduïts en l'àmbit artístic?

Això és el que pretén Anna Moreno. El conegut "efecte Barnum", que dóna nom al seu projecte, consisteix en un fenomen sociològic en el qual demostra que aquest tipus d'afirmacions o altres, com els horòscops, les acceptem i fem nostres perquè pensem que han estat escrites exclusivament per a nosaltres gràcies al poder imperatiu del text. Encara que en realitat són frases generals i imprecises que podrien aplicar-se a una àmplia varietat de persones. Els enunciats causen l'efecte en molta gent a l'assumir com a pròpies amb gran facilitat. En el cas de la proposta presentada per Anna Moreno, en traslladar els vint enunciats del llibre esmentat de PT Barnum al context artístic, provoca un sentit totalment diferent i una sensació de desconcert en els seus receptors. Sobretot perquè es canvien les declaracions des d'un context econòmic per un artístic, qüestionant el paper de l'artista en la societat, la seva activitat (in) material i la seva incursió en la cadena socioeconòmica. A l'artista li interessa investigar sobre el concepte de predisposició, posant d'aquesta manera a prova el públic que veu les seves obres i analitzant la seva tendència enfront del que allí es diu i com es diu.

Amb motiu de la seva mostra en Sala d'arcs s'han seleccionat dues peces que formen part del projecte "The Barnum Effect". D'una banda, trobem la peça Your say Get Above Your Business, conformada per una caixa de llum i uns pòsters a color. En ella ens explica com durant la seva residència al Art Space Geumcheon de Seül va projectar pintar sobre el sostre del centre la frase en coreà "No et creguis millor que el teu negoci", amb la intenció que pogués ser llegida des dels avions del proper aeroport d'Incheon, així com des dels grans blocs d'edificis construïts just al costat de l'espai artístic. Anna Moreno li va semblar interessant pintar aquesta frase perquè és la primera regla dels deu "manaments" de l'economia coreana. Encara que amb tan mala sort que mentre pintava les primeres lletres a la teulada, l'artista va caure i va haver de ser portada a l'hospital. Aquest instant queda recollida a la caixa de llum.

I, d'altra banda, la mostra es completa amb Let Hope Predominate But Be Not Too Visionary. Es tracta d'una fotografia de l'acció realitzada en una manifestació organitzada a la plaça Catalunya de Barcelona amb motiu de la mobilització mundial del 15 d'octubre de 2011, en la que va introduir una pancarta amb el lema deia "Que predomini l'esperança sense ser massa visionari ". La instal·lació es completa amb la pròpia pancarta utilitzada durant aquesta acció. Un missatge que podria haver estat adoptat per molts dels manifestants que es van concentrar durant aquell dia a la ciutat comtal.

Anna Moreno (Sant Feliu del Llobregat, Barcelona 1984) és llicenciada en Belles Arts i MA en Produccions Artístiques i Recerca a la Universitat de Barcelona. Actualment treballa entre Barcelona i la Haia. Recentment ha rebut el Premi Generacions 2014 per la Fundació Caja Madrid.

Fundación Chirivella Soriano 
C/ Valeriola, 13 
46001 València


#exposicions #ca 

Entrades populars