Institut d'Estudis Catalans: 'El català es troba en una involució sense precedents'



L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha presentat el VII informe sobre la llengua catalana, corresponent al 2013, que constata els efectes de l'ofensiva contra l'estatus normatiu del català. "La consolidació de les noves orientacions ideològiques en relació amb el paper de la llengua catalana en el seu territori històric fa evidentuna involució sense precedents", remarca l'informe.

Segons el document, presentat a la seu de l'IEC, l'any 2012 en les autonomies on el PP va recuperar l'hegemonia (Aragó i Balears) es va iniciar "una croada contra el reconeixement, la protecció jurídica i la normalització lingüística de la llengua catalana". Al País Valencià la continuïtat en el poder d'aquest partit polític "va fer rutinària una política lingüística que ha estat molt perjudicial per a la vitalitat i l'ús de la llengua".

La roda de premsa per presentar l'informe ha comptat amb la presència del president de l'IEC, Joandomènec Ros; Oriol Sagarra, membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural; Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l'Informe, que han exposat les conclusions de l'estudi.

Ofensiva als Països Catalans

La ràdio en català es consolida a Catalunya, però el consum mediàtic en llengua catalana continua a la baixa al País Valencià i a les Illes Balears, tal i com apunta el document. D'altra banda, el conjunt de la comunitat lingüística catalana acull un ventall ben matisat de situacions sociolingüístiques.

Així, hi ha regions on les expectatives de normalitat lingüística són plenament justificades (Catalunya i Andorra) i unes altres amb uns indicadors sociolingüístics bastant deficitaris (la Catalunya del Nord i l'Alguer). A les Illes Balears, el País Valencià i la Franja, la llengua pateix de manera especial les escomeses de l'administració autonòmica.

Podeu descarregar-vos l'informe complet en aquest enllaç:


Entrades populars