El MoMA de Nova York acull 'Retrospectiva' de Xavier Le Roy de la Fundació Antoni Tàpies

© Xavier Le Roy, 2012 © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona. De la fotografia: Albert Ibanyez, 2012. Publicat sota llicència CC BY-NC-SA
La mostra 'Retrospectiva' de Xavier Le Roy, impulsada a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona i que els catalans varen poder gaudir l'any 2012, arriba ara al MoMA PS1 de Nova York, a Long Island City, Queens, i s'hi estarà fins el proper mes de desembre. La premsa nord-americana ja se n'ha fet ressó i, com defineix el New York Times, que dedica un extens article al projecte: 'És una exposició, però res penja de les parets. No és un ball, però hi ha ballarins.'

L'exposició del coreògraf francès arriba a la metròpoli nord-americana després de passar per set ciutats i haver estat acollida en espais tan prestigiosos com el Centre Pompidou de París. Xavier le Roy presenta la versió novaiorquesa d'una mostra que, com assegura el rotatiu nord-americà, 'replanteja la idea del que una retrospectiva pot ser'.

El mateix artista explica a la premsa el moment de gestació del projecte, quan Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies, li va proposar la idea: "Em va empènyer. Jo sabia que no anava a posar-me a pintar o a fer fotos o a instal·lar no sé què. Estava interessat en treballar amb la gent." Segons admet l'artista, l'encàrrec de la Tàpies va guiar l'estructura de "Retrospectiva". Jenny Schlenzka, curadora adjunta al MoMA PS1, va veure l'exposició a Barcelona i s'hi va interessar: "Per a mi, va ser gairebé la resposta de per què estem interessats en la dansa i la coreografia.

Xavier Le Roy és doctor en biologia molecular per la Universitat de Montpeller, França, i ha treballat com a ballarí i coreògraf des de l'any 1991. Ha format part de diverses companyies, i ha treballat sovint amb altres coreògrafs. Des de 1996 fins al 2003, va disposar d'una residència com a artista a Podewil, Berlín. Entre els anys 2007 i 2008 va ser "Artista Associat" al Centre Chorégraphique National de Montpellier.

L'any 2010 Le Roy va ser artista resident del Programa MIT d'Art, Cultura i Tecnologia, a Cambridge, Massachusetts. A partir dels seus treballs en solitari, com ara Self Unfinished (1998) i Product of Circumstances (1999), va obrir noves perspectives en el camp de l'art coreogràfic. Les seves últimes obres són els solos Le Sacre du Printemps(2007) i Product of Other Circumstances (2009), l'obra grupal low pieces (2011) i una "producció" creada juntament amb Mårten Spångberg per a l'exposició Move: Choreographing You. El 2012 va estrenar una obra destinada a un espai expositiu,"Retrospectiva" de Xavier Le Roy a la Fundació Antoni Tàpies.

Enllaços:

'Retrospectiva' de Xavier Le Roy al MoMA de Nova York:

'Retrospectiva' de Xavier Le Roy a la Fundació Antoni Tàpies del 2012:

Article del New York Times sobre l'exposició al MoMA:

Entrades populars