Cal Rosal, Catalunya | Fàbrika de kultura | Konvent Zero



DISSABTE 7 de març 2015 - 19:00h
Presentació documental -fàbrika de kultura-
www.konventzero.com

Les colònies de la llera del riu Llobregat poden veure desaparèixer el seu valor i patrimoni. Algunes institucions han sabut reorientar i dotar de valor alguns edificis, principalment museïtzant-los. Altres, els mateixos veïns han vetllat i conservat peces o petites parts, ja sigui pel record romàntic o per la pròpia defensa d'identitat.

Tot i això, no tots els edificis tenen la mateixa fortuna i s'enfonsen com titànics, passant a ser munts de ferralla i runa a la deriva de qualsevol destí.

Però hi ha espais i edificis que canvien l'ús original, per inventar-se propostes adequades a les noves èpoques. Sigui com sigui, el fet important és la conservació de la memòria històrica i la un funcionalitat dels mateixos.

Un dels casos és el konvent de Cal Rosal. Un edifici que juntament amb un potencial equip de persones voluntàries i amants de l'art,  s'ha transformat i reformat en un centre social d'art contemporani de ressò mundial.

L'emotiu documental de Joan Horrit que es presentarà aquest dissabte 7 de març i que us passem en primícia, repassa tota la vida del konvent fins l'actualitat, relatat per Pep Espelt director i fundador de konvent.

El segon reportatge que es podrà veure també dissabte serà
 "Les colònies industrials: història i persona" realitzat pel Museu de la Colònia Vidal i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, on mitjançant testimonis de història oral explica aspectes de la vida a les colònies tèxtils del Berguedà.

"fàbriKa de kultura"
- Joan Horrit -

Documental dedicat al projecte cultural konvent. L'espai es sotmet a la transformació industrial/religiós en un espai cultural des de l'història passada fins el present. Fàbrika de kultura presenta com un edifici pot transformar l'ús per el qual va ser concebut i reinventar-se en un altre cosa, ressuscitant-lo i donant-li una nova vida i valor social.

Konvent té l'encant dels que experimenten cultura innovadora en espais especials: l'esforç i la creativitat de molts els converteixen en actius centres d'art contemporani.

Com a fotògraf, Horrit s'ha submergit durant més d'un any  dins la zona industrial abandonada de Cal Rosal, carregada d'històries de gent,  per conèixer i compartir l'evolució amb els seus protagonistes en el recuperat convent de monges, contemplant un gran ventall de propostes, que inspiren al fotògraf i el fan sentir el present, el passat i el futur que bat en tot el que passa a konvent.

Joan Horrit, arquitecte tècnic i fotògraf. Va entrar en la fotografia a través de diferents viatges, intentant copsar la diferència, la sorpresa i la curiositat, i també a partir d'esdeveniments d'art i exposicions. Aquest documental inaugura un nou camí narratiu d'Horrit, ampliant la visió i l'obertura de treball.

Direcció i realització: Joan Horrit

Duració: 16'45"

"Les colònies industrials: història i persona"

Reportatge documental creat en el marc de les "II Jornades sobre colònies industrials de Catalunya i d'arreu" celebrades el mes de setembre del 2014. Mitjançant testimonis de història oral explica aspectes de la vida a les colònies tèxtils del Berguedà. Persones que varen viure a les colònies, persones que hi viuen o hi treballen i persones que hi desenvolupen projectes de present i de futur són qüestionades sobre el significat d'aquests espais singulars i únics. Passat, present i futur de les colònies són recorreguts, en aquest document, per les persones que n'escriuen la història dia a dia."

Treball del Museu de la Colònia Vidal i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Guió: Jordi Vidal

Coordinació: Jordi Vidal i Imma Espel

Realització: Marti Montes

Locució: Silvia Culell

Duració: 40'


konvent
c/ konvent, 0
08699 - Cal Rosal (Berguedà), Catalunya

#ca #europe #exposicions #cinema #documentals #catalunya #videos

Entrades populars