S'ha censurat l'exposició del MACBA perquè la reina espanyola presideix el seu patronat #ProuCensura



A la concentració que es va fer ahir per protestar contra el tancament de l'exposició 'La bèstia i el sobirà', abans d'ésser inaugurada, hi havia un ambient d'indignació, d'incredulitat, d'haver tocat fons. Havíem tornat al franquisme? Es parlava de cancel·lació, però era censura, afirmaven unànimement. Una exposició que tocava el tema del poder havia topat amb el poder. Entre els concentrats hi havia artistes que tenien obres en aquesta exposició. Júlia Montilla, per exemple, va ser clara: 'Això fa pensar en el canvi d'estructures d'aquesta institució, que, com s'ha vist, té un funcionament poc democràtic. Si la presidenta del patronat és la reina Sofia i això ha d'acabar fent que una exposició és cancel·li vol dir que en aquesta institució hi passa alguna cosa molt greu.' Tots els comentaris apuntaven a les pressions exercides pel patronat al director. La presidenta d'honor del patronat és la reina Sofia; el president, Leopoldo Rodés; i els vice-presidents, Javier de Godó i Lola Mitjans.

El MACBA fins ara ha rebutjat aquesta hipòtesi i el director del museu, Bartomeu Marí, ha assumit la decisió. Per argumentar-la va dir que, en vista de la negativa dels comissaris i de l'artista Ines Doujak a retirar una escultura que ell considerava 'inapropiada', s'havia decidit de cancel·lar l'exposició. A l'escultura hi apareixia el rei Juan Carlos de Borbó de quatre grapes i sodomitzat. 'Aquest desacord i la contradicció amb la línia editorial del museu motiven que em vegi obligat a prendre aquesta decisió', va assenyalar.

Des d'un principi, va dir Marí, havia defensat l'exposició 'La bèstia i el sobirà', però no en va saber els detalls fins fa molt poc. 'Dilluns passat m'adono de l'existència d'una obra que en la meva opinió és contradictòria amb els valors que el museu defensa', va dir en declaracions a l'ACN.

'Hi ha missatges que crec que un museu públic com el MACBA no ha de transmetre i aquest considero que és un d'aquests casos', va afegir. Marí admeté com un 'error' seu la cancel·lació de l'exposició: 'M'adono de l'existència d'aquesta obra molt tard i l'hauria d'haver conegut de fa molt temps. És l'error d'un equip que en aquest cas no ha treballat bé.' També va dir que mai no s'havia trobat en una situació semblant i que és habitual que les institucions i els comissaris i artistes discuteixin què toca exposar. 'És una decisió molt trista i és una situació estranya perquè no és gens habitual', va reiterar. Es preveu que l'exposició cancel·lada sigui substituïda per una mostra d'obres de la col·lecció del MACBA, que aviat obrirà la porta al públic, segons que avançà Marí.


#ca #exposicions #museus #escultura 

Entrades populars