Els museus d'Olot reivindiquen el seu potencial amb l'exposició 'El tresor més ben guardat'

cambra de meravelles sala oberta

El fons dels museus d'Olot acullen més de 8.000 referències. Quasi totes són donacions que col·leccionistes o artistes han fet a la ciutat en el darrer segle. Per reivindicar aquest potencial i permetre a la ciutadania acostar-s'hi, s'ha organitzat la mostra 'El tresor més ben guardat'. El projecte consta de dues exposicions. Una d'elles, 'Cadàver exquisit. El cos truncat' és la part reflexiva i aborda la relació entre la societat i el seu patrimoni. L'altra, 'La cambra de les meravelles' exposa més de 350 peces d'aquest ampli fons. La manera d'exposar-les s'emmiralla en els gabinets de curiositats del s. XVII (precursors dels museus) on tot d'objectes rars s'acumulaven sense ordre ni explicacions.

La Sala Oberta acollirà la mostra "Cambra de meravelles" i el Museu dels Sants "Cadàver exquisit. A més d'aquestes dues exposicions, el projecte compta amb un extens programa d'activitats pensades per a tot tipus de públics incloent nens i nenes i també el públic adolescent. Sobre la mostra "Cadàver exquisit. El cos truncat" descansa el corpus teòric del projecte El Tresor més ben guardat. La Col·lecció dels Museus d'Olot.

Quina és la relació que la ciutat d'Olot estableix amb el seu patrimoni? El coneix i el valora?. "Cadàver Exquisit. El cos truncat" és una mena de Cambra de Meravelles, sorprenent, conceptual, contemporanitzadora del cos truncat. Un espai inquietant que convida a reflexionar al voltant del patrimoni propi, abocat a convertir-se en un vell i alhora bell objecte oblidat. Patrimoni que cada vegada està més allunyat de la societat, que el percep com fragments d'un cos truncat (la seva pròpia història), l'encaix del qual continua produint un cadàver inert faltat de qualsevol resquícia de vida, incòmode. Un objecte del qual defugim incapaços d'enfrontar-nos-hi cara a cara.

I ho fa mitjançant peces d'una qualitat extraordinària procedents en la seva major part de col·leccions particulars i que, per tant, és la primera vegada que es mostren al públic. Així podrem veure una important col·lecció d'emblemes i empreses dels segles XVI i XVII; una escultura d'Andrés Cillero; una obra d'Antoni Saura; una escultura de Carles Santos; la Santa Mort, peça devocional del S. XVII; la Composició Desordenadade Philip Corner procedent d'una col·lecció privada de Nova York, etc . Cal destacar el Sant Crist de la Paciència o de la Humiliació, talla del S. XVIII que es va donar per desapareguda a la Guerra Civil i que gràcies a aquest projecte s'ha localitzat i recuperat.

A la Sala Oberta hi podrem veure la mostra titulada "Cambra de meravelles". Les Cambres de Meravelles o Gabinets de Curiositats eren els llocs en els quals durant l'època de les grans exploracions i descobriments (segle XVI i segle XVIII), es col·leccionaven i es presentaven una multitud d'objectes rars o estranys que representaven tots o algun dels tres regnes de la natura com s'entenien a l'època, (Animalia, Vegetalia i Mineralia), a més de realitzacions humanes. Les cambres de meravelles són els antecessors directes dels museus de l'actualitat, i com no podia ser d'altra manera també són l'origen de la col·lecció dels Museus d'Olot.

En uns moments en què és necessari que reformulem el concepte de museu, hem volgut mirar cap enrere per aprofundir en el coneixement de les nostres col·leccions (minerals, malacologia, arqueologia, paleontologia, entomologia,  taxidèrmia, botànica, etnologia, pintura, escultura, ceràmica, tèxtil,etc.). Sols una mirada crítica als nostres orígens ens permetrà afrontar amb fermesa els reptes de futur

La nostra Cambra de Meravelles, vol presentar a tots els olotins i olotines allò que els pertany, que existeix sols en la mesura que ells ho reconeguin com a propi i vulguin projectar els seus continguts cap a la societat. Una Cambra de Meravelles al·lucinat i subjugant, que ens convida a descobrir amb sorpresa i fascinació allò que som.

Aquesta exposició ens permetrà treure a la llum més de tres-centes obres, des del pliocè fins als nostres dies. Peces increïbles, des d'un molar de mamut, fins a la col·lecció més important del país de porcellana contemporània japonesa; de les peces més extraordinàries de Miquel Blay o Josep Clarà fins a una exquisida vaixella alcorina del segle XVIII.


#ca #catalunya #museus #exposicions #agenda

Entrades populars