Mascarell titlla d'anti-democràcia el no retorn dels «papers de Salamanca» #StopCatalanofobia


El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha titllat "d'antidemocràtic" que encara no s'hagin retornat els papers de Salamanca, més encara quan hi ha una llei que així ho estableix i que s'està incomplint. "Tothom està d'acord amb que han d'estar a Catalunya però no hi són", ha declarat durant l'acte de reconeixement als donants i dipositants de l'Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). El conseller ha reivindicat el dret de tots els països a la memòria col·lectiva i ha assegurat que cal conèixer el passat "per poder imaginar el futur". Durant l'acte han rebut un reconeixement els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall, també com a donants de l'arxiu, que s'han fos en una abraçada.

El conseller ha destacat la importància de l'Arxiu en la construcció de la memòria col·lectiva i com a base per poder construir el futur. De fet, ha reivindicat tres drets que tenen tots els països i que són la memòria col·lectiva, el dret a participar en la seva vida col·lectiva i el d'imaginar el futur.

Sobre el primer, Mascarell ha lamentat que part d'aquesta memòria col·lectiva encara està "segrestada" ja que part dels 'papers de Salamanca' encara no han estat retornats als seus propietaris catalans. "El primer dret que té tot país és a la memòria col·lectiva", ha reivindicat. En aquest sentit, ha destacat la importància d'aquesta memòria col·lectiva ja que ha assegurat que "quan un país sap d'on ve és quan pot imaginar el seu futur".

El conseller ha situat l'Arxiu com a part essencial de la construcció d'aquesta memòria col·lectiva i ha agraït a tots els donants la seva confiança en dipositar els seus fons documentals. El director de l'Arxiu, Josep Maria Sans , també ha fet aquest agraïment i ha destacat que es disposa d'un fons arxivístic "inèdit i de primer ordre". Aquest haurà estat possiblement el darrer discurs del director ja que el proper 23 d'abril deixarà el càrrec.

1.219 ingressos en els darrers 10 anys

Durant l'acte d'aquest dimecres s'han atorgat un total de 444 diplomes en reconeixement a persones, organitzacions i institucions per les seves donacions a l'arxiu. En els darrers 10 anys, s'han dut a terme 1.219 ingressos de documentació corresponents a nous fons o a increments d'altres ja dipositats a l'arxiu lliurats per particulars. Aquesta xifra representa una mitjana aproximada de deu ingressos al mes i de dos cada setmana. Durant els seus 35 anys d'activitat, l'Arxiu ha conservat un total de 167 fons documentals i col·leccions produïdes per l'administració pública i altres 961 d'origen privat, un 85% del total.

L'acte ha servit per commemorar el 35è aniversari de la creació de l'Arxiu Nacional de Catalunya i el 20è aniversari de la inauguració de la seva seu actual a Sant Cugat del Vallès.


#ca #patrimoni 

Entrades populars