Una nova atribució a Joan Mates, pintor del gòtic català

Joan Mates Àngels Cantors Detall
 
Cèsar Favà | Blog del MNAC

Un petit fragment de retaule de la col·lecció de l'Ulmer Museum (Alemanya), sobre la base del seu estil, pot ser atribuït al pintor Joan Mates, un dels principals protagonistes del gòtic català. Amb l'assignació d'aquesta peça d'iconografia singular a aquest artífex no solament s'incrementa el catàleg de l'autor, sinó que també es reincorpora l'obra al seu context artístic original, la Catalunya de la baixa edat mitjana.

Entre el 27 d'abril i el 21 de setembre de 2014, l'estat federat alemany de Baden-Württemberg va commemorar els sis-cents anys de la celebració del Concili de Constança amb una interessant exposició miscel·lània, Das Konstanzer Konzil. Weltereignis des Mittelalters 1414-1418 (El Concili de Constança. Un esdeveniment mundial de l'edat mitjana 1414-1418). La mostra, organitzada pelBadisches Landesmuseum de Kalsruhe i comissariada pel seu director, el Dr. Harald Siebenmorgen, es va celebrar al Konzilgebäude Konstanz, a la riba del famós llac.

Com moltes altres institucions europees, des del Museu Nacional d'Art de Catalunya vam contribuir a l'esdeveniment mitjançant el préstec d'una obra de la col·lecció d'art gòtic, el Retaule de santa Anna, adscrit al pintor Bernat Despuig. Aquest conjunt no va ser l'única producció catalana que s'hi exhibí, sinó que a la cita va acudir-hi un convidat insospitat. L'Ulmer Museum va deixar-hi en préstec un delicat fragment de retaule d'autoria controvertida (inv. 1989.9291), tradicionalment identificat com una producció germànica d'inicis del segle xv. Una mirada a la peça des de la nostra perspectiva, tanmateix, permet afirmar que l'obra és, en realitat, un vestigi d'una pintura realitzada per Joan Mates, sens dubte un dels principals pintors del gòtic català, actiu a Barcelona a les primeres dècades del Quatre-cents.

Llegir la resta de l'article:


#ca #patrimoni #opinió #pintura #història #artistes #catalunya #museus

Entrades populars