Exposició de Ramon Calsina al Museu de Montserrat














A la Sala Daura del Museu de Montserrat l'exposició Remembrança, una antològica que mostra tota la trajectòria de la vida i l'obra del pintor, dibuixant i gravador català Ramon Calsina i Baró (Barcelona, 1901-1992). A Remembrança es poden veure fins el 8 de novembre de 2015 un centenar d'obres, la majoria propietat de la Fundació Ramon Calsina -que ha coproduït la mostra amb el MDM-, de col·leccionistes particulars i tres obres del MNAC i del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya.

L'exposició és una revisió molt completa de tots els gèneres i èpoques del pintor. Es va obrint per etapes, des de la infantesa, estudis, primers treballs, primeres exposicions, les estades del pintor becat a Granada, Madrid i París, la tragèdia de la guerra i les seves conseqüències personals, amb la difícil represa en els grisos anys de la dictadura i una lenta i parcial reconeixença. Es pot observar el seu món més íntim, objectes que l'acompanyen i eines del seu ofici. Una aproximació a la família, els amics, el seu pensament sobre la vida, com entenia l'art, i el seu capteniment estretament lligat als seus principis, malgrat que en ocasions volgués dir anar a contracorrent.

La trajectòria artística de Ramon Calsina va ser llarga, per la qual cosa permet anar mostrant obres per anys i diferents tècniques emprades, dibuix, litografia, oli i fins i tot il·lustració de llibres, com els contes de Poe o el Quixot de Cervantes. L'exposició acaba amb obres del mateix any de la mort de Calsina, que arriba fidel a la seva essència i amb el mateix esperit lliure.

A l'acte d'inauguració, celebrat al Museu de Montserrat, hi ha intervingut l'historiador de l'art Francesc Fontbona; el director de la Fundació Ramon Calsina, Ramon Calsina (fill de l'artista); el P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat; i el P. Abat Josep M. Soler.

+ info:

#ca #museus #catalunya #agenda #exposicions #dibuix #gravats #pintura

Entrades populars