Making Africa: Un continent de disseny contemporani | Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB

© Victor Omar Diop, 2014. Cortesia de Magnin-A Gallery, París

Making Africa
Un continent de disseny contemporani

23 març - 31 juliol 2016

http://makingafrica.net

El CCCB presentarà l'any vinent l'exposició Making Africa. Un continent de disseny contemporani, que es pot visitar actualment al Vitra Design Museum. Concebuda per aportar una nova visió sobre el disseny africà contemporani, l'exposició mostra l'obra de més de 120 artistes i dissenyadors i il·lustra com el disseny acompanya i impulsa els canvis econòmics i polítics del continent. Àfrica es presenta com un centre d'experimentació que genera nous enfocaments i solucions de rellevància mundial, així com una força impulsora per a un nou debat sobre el potencial del disseny en el segle XXI.

Quan l'auge d'Àfrica apareix als mitjans de comunicació, els informes tendeixen a centrar-se en el trepidant creixement econòmic del continent o en la ràpida expansió de la classe mitjana, fenòmens que romandran a la base de canvis fonamentals en les properes dècades. Tanmateix, un altre desenvolupament ha alterat ja la vida quotidiana de tots els africans i té una influència significativa en el treball d'artistes i dissenyadors. En l'actualitat, hi ha ja més de 650 milions de telèfons mòbils registrats a Àfrica, més que a Europa o els EE.UU. Molts d'aquests dispositius tenen accés a Internet i creen així una plataforma per a la comunicació  i l'intercanvi d'informació. Aquest portal al món ha permès el canvi de perspectiva en el que se centra Making Africa. Un continent de Disseny Contemporani. L'exposició mostra una nova generació d'emprenedors, pensadors i dissenyadors africans o de procedència africana que, com a «nadius digitals», es dirigeixen a una audiència global i proporcionen al món una nova perspectiva del seu continent. Sovint treballen en diverses disciplines alhora i trenquen amb les definicions convencionals de disseny, art fotografia, arquitectura i cinema.

Making Africa presenta una gran quantitat d'obra que transita per una àmplia varietat de mitjans, com les ulleres escultura de l'artista kenyàCyrus Kabiru, els mobles del malià Cheick Diallo i les fotografies del moçambiquès Mário Macilau i el nigerià J.D. 'Okhai Ojeikere.

L'exposició mostra l'arquitectura de Francis Kéré, David Adjaye iKunle Adeyemi, les extraordinàries maquetes urbanes de Bodys Isek Kingelez i l'art d'animació de Robin Rhode, un sud-africà amb seu a Berlín. Totes les obres presentades se sustenten en una cerca que aborda qüestions de la cultura material i l'estètica quotidiana - en resum, qüestions de disseny. Els objectes mostren que el disseny a Àfrica s'entén d'una forma molt més inclusiva que en les societats occidentals i són la prova de què aquesta concepció pot produir nous enfocaments innovadors per al disseny.

Making África parteix d'una mirada retrospectiva als inicis de l'era postcolonial. En els '60, fotògrafs com  Seydou Keita i Malick Sidibé o la revista sud-africana «Drum» van mostrar un continent més enllà de les guerres, les crisis i les catàstrofes. L'arquitectura produïda durant aquests primers anys d'independència també personifica el sorgiment d'una nova era de confiança en un mateix que en gran part es va dissipar en les dècades següents. Aquests documents històrics s'emparellen al llarg de l'exposició amb les obres contemporànies, mostrant com les joves generacions les han tingut sovint com a referència conscient i han creat un vincle amb el sentiment positiu d'aquesta època passada.  

Un dels signes distintius de l'exposició és el seu propi procés de desenvolupament. Durant un període de recerca de dos anys, es van dur a terme nombroses trobades i entrevistes amb grups d'experts en les principals ciutats africanes, com Lagos, Dakar, Ciutat del Cap, El Caire i Nairobi. Durant aquestes sessions, es van consultar uns 70 dissenyadors, artistes, investigadors, arquitectes, galeristes i curadors. En el procés, es va recopilar un material de recerca primària sobre disseny africà únic, que recolza i enriqueix l'exposició i el catàleg que l'acompanya.

L'exposició ha estat comissariada per Amelie Klein, Curadora del Vitra Design Museum, amb l'assessorament d'Okwui Enwezor, Director de la Haus der Kunst de Munic i de la 56ª Biennal de Venècia, 2015.

Making Africa és una exposició de Vitra Design Museum i Guggenheim Bilbao.



CCCB
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Montalegre, 5  
08001 Barcelona, Catalunya


#europe #museus #barcelona #exposicions #agenda #inauguracions #fotografia

Entrades populars