Conferència de l'escriptora Edurne Portela a la Fundació Antoni Tàpies. Gratis

Dimecres 16 de novembre, 19 h. Entrada gratuïta. Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

LA VIOLÈNCIA EN LA PAU: REFLEXIONS AL VOLTANT DE "1989"

Conferència a càrrec d'Edurne Portela.

L'exposició 1989. Després de les Converses d'Alger. Deliri i treva tria com a punt de partida un esdeveniment del qual no queda cap imatge, cap registre visual. Des de l'absència, l'exposició proposa significat. I és que la manca d'un imaginari visual ric és representativa de la història d'ETA. Tenim gravades a la retina imatges terribles d'atemptats, detencions i fotos de terroristes encaputxats, actuacions de la kale borroka, actuacions policials. Però l'anomenat "conflicte basc" va molt més enllà de les activitats d'ETA i el seu entorn: ha travessat i travessa a tota la societat basca i, també, ha marcat la història política d'Espanya dels últims cinquanta anys. L'exposició 1989 presenta una sèrie d'objectes, reinscrits en el context de la història d'ETA, que conviden a reflexionar sobre com reconstruir aquesta història a través del llenguatge artístic i visual de manera que ampliï la nostra imaginació i, per tant, el nostre coneixement.

Aquesta conferència abordarà, en el context de l'exposició, les qüestions següents: Quan hem estat testimonis de la violència, què queda, en nosaltres, d'aquesta violència? Com la processem i com la reinscribim en el nostre present? Amb quines eines imaginatives? Si considerem que la societat basca, i en la seva justa mesura l'espanyola, ha de participar en la reconstrucció dels vincles socials afectats per la violència, quina funció tenen l'objecte artístic i el museu a l'hora de contribuir a una convivència més cívica i responsable, més empàtica amb les víctimes, que segueixen patint malgrat la pau? En aquests moments en què parlem tant de normalització i convivència, es pot crear un nou imaginari d'allò basc on no s'hi inclogui l'herència contaminada d'ETA i el seu projecte polític? És possible delimitar la nova iconografia basca d'aquesta història? L'exposició 1989 convida a pensar sobre el que, en la pau, queda de la violència.



​Edurne Portela (Santurce, Biscaia, 1974). Doctora en Literatures Hispàniques per la Universitat de Carolina del Nord-Chapel Hill (EUA). Fins l'any 2015 ha estat professora titular de literatura llatinoamericana i espanyola a la Universitat de Lehigh (Pennsilvània). Ha escrit sobre la violència i les seves representacions en la cultura contemporània, particularment en la literatura i el cinema. Ha publicat, entre molts altres assajos sobre violència política a Argentina i Espanya, el llibre Displaced Memories: the Poetics of Trauma in Argentine Women's Writings (2009). Aquest any ha vist la llum El eco de los disparos: memoria y cultura de la violencia (Galaxia Gutenberg). Després de divuit anys vivint als Estats Units, ara resideix a Madrid.

Calendari: dimecres 16 de novembre.
Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies. Carrer Aragó, 255. 08007 Barcelona
Horari: 19.00 h.
Preu: gratuït.
Activitat en col·laboració amb: Galàxia Gutenberg.

+ info: http://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?article8643

#llibres #conferències  #museus #barceona #catalunya #agenda #exposicions

Entrades populars