7 feb. | Conferència 'Presos comuns: marginats rere els murs' | César Lorenzo Rubio


La presó Model de Barcelona ha estat el centre penitenciari on van ser empresonades les persones participants a les revoltes i accions diverses del segle XX per reclamar millores socials, uns nivells d'igualtat més alts i reformes en les estructures polítiques, socials i econòmiques del país i la ciutat, i en la qual es van produir, entre el 1939 i el 1977, fins a 24 execucions documentades, amb garrot.

Barcelona és una ciutat en què els moviments socials i les resistències a les diverses desigualtats han tingut i tenen una presència important i reconeguda al món. No és estrany que destinar una part de l'edifici de l'antiga presó Model a aquesta funció memorial hagi estat un reclam antic d'entitats socials i agrupacions vinculades al coneixement de la història, la transmissió de la memòria popular i la defensa dels drets civils, i també de professionals de diverses branques del coneixement i vinculats al món acadèmic universitari.

La reconversió d'un centre penitenciari, o de detenció i reclusió, en espai memorial actiu, de coneixement i difusió, té referents importants a Europa, Amèrica, i Àfrica. És en aquesta tendència i moviment en què s'inscriu el projecte de convertir un espai de l'antiga presó model en un centre d'interpretació de la repressió i els moviments socials, amb una programació adequada a aquesta finalitat.

"Mirar la Model, mirar la societat" és el programa de conferències organitzat per La Model Espai Memorial, amb la finalitat de donar a conèixer l'antiga presó de Barcelona amb un temari divers que inclou arquitectura, política, control social o la relació amb la ciutat des de mirades diverses: la història, la literatura, el cinema, les arts escèniques i visuals o l'antropologia i la sociologia, que permetran construir una imatge integral de l'antic presidi provincial.

El programa no es limita a la realitat de la presó barcelonina, sinó que també ofereix cicles relatius a l'univers penitenciari i les seves relacions amb els moviments socials. Aquest programa és l'inici de les activitats de La Model-Espai Memorial Centre d'Interpretació dels Moviments Socials.

El primer cicle d'aquest programa està organitzat en tres conferències que introdueixen en tres realitats de l'antiga presó: l'arquitectura i la seva relació amb el pensament carcerari; la presó política, i la presó social.

24 de gener del 2018, de 18,00 a 19,30h.
Rosa Torán i Cèlia Canyelles 
"La Model, espai per a una nova penalitat. De l'ideal de redempció individual al fracàs social" 

31 de gener del 2018, de 18,00 a 19,30h. 
José Francisco Marín 
"La Model, presó política del nacionalcatolicisme" 

7 de febrer del 2018, de 18,00 a 19,30h. 
César Lorenzo Rubio 
"Presos comuns: marginats rere els murs" 

Aforament limitat



#Conferencies #Barcelona #Catalunya #Historia

Entrades populars