Fins 18 de febrer | 'Agon! La competició a l'antiga Grècia' al CaixaFòrum




















Exposició
Del 24 de novembre del 2017 al 18 de febrer del 2018.
CaixaForum Barcelona

Atletes, guerrers, herois, filòsofs, polítics i artistes de l’antiga Grècia conreaven una concepció particular de la competitivitat present a la vida domèstica i mitològica. Aquesta exposició proposa una comprensió d’aquest esperit competitiu a través d’una selecció de tresors de l’espectacular col·lecció del British Museum.

La història de la Grècia antiga, tal com la coneixem, és plena d'actes heroics, triomfs de guerrers i èxits d'esportistes. L'èpica d'Homer, les victòries dels atletes olímpics o les aventures d'Hèracles, totes es caracteritzen per una intensa competitivitat. L'esperit competitiu dels antics grecs era present en tots els aspectes de la vida domèstica i religiosa. La rivalitat i la competició poden ser vistes com unes emocions negatives, però també poden tenir un sentit positiu, unificador i creador d'una cultura pròspera. Els grecs consideraven que es podia assolir l'excel·lència amb un equilibri entre la ment i el cos; a través de l'habilitat atlètica, buscaven un físic impecable, i a través de la filosofia, la ciència i l'apreciació de les arts, conreaven la ment.

Aquesta exposició et proposa una comprensió d'aquest esperit competitiu en tots els aspectes de la vida de la Grècia antiga a través d'una selecció de tresors de l'espectacular col·lecció del British Museum. Escultures, monedes, ceràmiques o joies, amb peces icòniques com el fris del mausoleu d'Halicarnàs, que retrata la batalla entre els grecs i les amazones, un bust de marbre d'Eurípides, un dels tres grans poetes de la tragèdia grega, o l'estàtua del Diadumen de Vaison, una escultura de marbre d'un atleta lligant-se una cinta al cap com a marca de la seva victòria.













AGON. LA RIVALITAT HONORABLE

Agon, era el terme en grec antic per descriure el concepte de rivalitat honorable. Però, què és el que feia que la vida diària i la de les llegendes mitològiques fos tan competitiva? D’una banda, per entendre les raons de l’esperit competitiu dels grecs antics, hem de recordar la topografia de comunitats separades per mar d’aquesta civilització. Tot i que aquestes comunitats compartien un idioma, una religió i un passat llegendari, tenien diferències i incentivaven una cultura de rivalitat amb honor.

D’una altra banda, la naturalesa politeista d’aquestes comunitats gregues, amb famílies de déus titans i déus olímpics, protagonistes d’històries de lluites de poders i baralles entre ells i entre mortals, infonia un caràcter competitiu retratat extensament en la poesia èpica, el teatre grec i les representacions visuals. Les històries d’Heràclit, el superheroi de la mitologia grega, es basaven en la superació i el triomf dels reptes infranquejables que li posaven els seus enemics o els déus. Per últim, un sentit fort de superioritat respecte de les altres cultures veïnes del món grec també contribuïa a les seves ànsies de competir.



#agenda #exposicions #museus #historia #escultura #pintura #patrimoni #catalunya #barcelona

Entrades populars