Ni decir | Javier Garcerá | Crucero del Hospital Real | Granada



Ni decir |  Javier Garcerá
Exposició | Del 16 de febrer del 2018 - 11:00h. al 20 d'abril del 2018 - 20:30h.
Crucero del Hospital Real de Granada
Avenida del Hospicio, Granada, Andalusia

Invitació a la inauguració de l'exposició de l'artista Javier Garcerá del proper divendres 16 de febrer del 2018 a l'Hospital Real de Granada. Joan Peiró, comissari del projecte.
 
En matèria d'art l'erudició és una espècie de derrota: aclareix just allò que no és el més delicat, i aprofundeix en el inesencial. Substitueix la sensació per les seves hipòtesis, i la presència de la meravella per la seva prodigiosa memòria; i afegeix a l'immens museu una biblioteca il·limitada. Venus volta document.

Paul Valéry

Serveixi aquesta cita escrita fa gairebé un segle pel famós poeta i assagista francès per introduir la mostra de Javier Garcerá (Port de Sagunt, 1967). D'una manera singularment precisa. Valéry assenyalava llavors alguna cosa de tremenda vigència, encara avui, a les arts visuals contemporànies. El títol pot sonar sorprenent per a alguns, però no per als que saben que els ulls, sent cecs per als sons poden, en canvi, escoltar el que les paraules són incapaces d'expressar.

Ni decir tanca una doble invitació; d'una banda, a descobrir amb els nostres sentits què hi ha darrere del que ni tan sols es nomena mentre recorrem amb calma aquest impressionant creuer. Per una altra, a reflexionar sobre el valor que té l'experiència pròpia, la importància que tanca el silenci com a pas necessari per escoltar-se a un mateix. El llenguatge, sigui oral o escrit, ha assolit un desenvolupament extraordinari que ens diferencia de qualsevol altra espècie de la Natura. Aquest caràcter únic segurament explica, però no justifica, el seu domini aclaparador sobre altres trets no menys humans. No debades, el llenguatge es localitza i brolla en òrgans localitzats en el crani, en aquesta caixa / llar del cervell, paradigma del pensament, de la raó. Ara bé, són infinites les coses que som incapaços d'entendre, de comprendre, d'assimilar, de traduir a un llenguatge verbal.

L'art sempre se situa en el límit, del conegut, del que estableix, del que és acceptat, del present. D'una manera similar, l'artista mateix se situa "entre", que és la seva manera de ser límit.  Entre el passat i el futur, entre els altres i ell mateix, entre el seu cor i el seu pensament, entre la paraula i el silenci. Amb les seves obres, Garcerá assenyala aquesta dimensió experiencial, l'art que situa l'espectador en l'univers personal i intransferible del viscut

Amb la llum, el so, i la pintura entesa en el seu sentit més personal, aquesta exposició apel·la a l'experiència individual de l'espectador, no només perquè extregui les seves pròpies conclusions, sinó també perquè pari el temps i es deixi portar amb totes les seves conseqüències per aquest espai vital que transcendeix els límits de la racionalitat.

Juan Bta. Peiró, Comissari



#internacional #inauguracions #exposicions #artistes

Entrades populars