Manresa acull una exposició de 'Fotògrafes Pioneres a Catalunya'

Fins al divendres 6 d'abril, exhibeix l'obra inèdita de 12 fotògrafes, feta des de mitjans del segle XIX fins a començament dels anys seixanta del segle vint. Fins al divendres 6 d'abril, es podrà veure a l'Espai Jove Joan Amades l'exposició Fotògrafes Pioneres a Catalunya, cedida per l'Institut Català de les Dones que mostra l'obra inèdita de 12 fotògrafes, feta des de mitjans del segle XIX fins a començament dels anys seixanta del segle XX.

L'exposició, ubicada a l'espai central de l'equipament, rescata l'obra desconeguda de les primeres generacions de fotògrafes del país i pretén donar a conèixer la seva obra d'innovació artística, que avui segueix oblidada. Dins d'aquesta recuperació de la memòria, les dones fotògrafes hi juguen un paper fonamental, com a transgressores en un món que els era vedat i també com a testimonis d'una visió particular de la societat, que es plasma en les seves imatges, trencadores del model patriarcal que les limitava.  

Les dones fotògrafes havien de competir primerament amb la seva condició femenina, i després, amb l'esforç per aconseguir la qualitat en el seu treball. Un treball que utilitzaven per fugir de les normes imposades i de la subordinació a les quals estaven condemnades, desafiant la tradicional visió que es tenia de les dones i projectant-ne una altra sense els prejudicis que han velat les seves aportacions a la societat.

Són imatges compromeses amb la realitat del seu temps, que no difereixen en qualitat de la dels seus companys però que han estat relegades al llarg de la història de la fotografia. Les fotografies exposades permeten superar l'amnèsia històrica sobre les dones que es van dedicar de forma sistemàtica a la fotografia i que van treballar abans de la prou coneguda generació contemporània de fotògrafes professionals catalanes dels anys 60 del segle passat. Alhora, les fotografies exposades il·lustren el gran valor i qualitat de l'obra d'aquestes primeres fotògrafes.

L'horari de visties de la mostra és: tots els dilluns, dimarts i dijous de9 a14 h i les tardes de dilluns a divendres de16 a19 h, a l'Espai Jove Joan Amades (c/ Sant Blai, 14. Manresa). Aquesta activitat està inclosa en el programa d'actes del Dia Internacional dela Dona; 8 de març de la ciutat de Manresa i l'exposició està cedida per l'Institut Català de les Dones de la generalitat de Catalunya.

ESPAI JOVE JOAN AMADES, C/ sant Blai 14, Manresa
Telf. 93.8771360 
HORARI: Dilluns, dimarts i dijous de 9:00 a 14:00h
i les tardes de dilluns a divendres de 16:00 a 19:00h


#manresa #catalunya #feminisme #dones #dona #dretshumans #cultura #fotografia #exposicions #artistes #discriminacio 

Entrades populars