55 urnes per la llibertat | Arts Santa Mònica, Barcelona


55 urnes per la llibertat
Arts Santa Mònica
Exposició
Del 01.10-25 al 11.2018
Claustre Max Cahner
artssantamonica.gencat.cat

Inauguració: 01.10.2018 / 18h

Aquesta exposició mostra el treball de cinquanta-i-cinc artistes que amb la seva creació fan visible un crit i un compromís en defensa de la llibertat i la democràcia. A més, comptem amb una instal·lació que es presenta en aquesta ocasió.

El dia 1 d'octubre del 2017 a Catalunya tot un poble es va unir per exercir pacíficament el seu dret a votar. Malgrat la seva actitud, l’acció es va voler interrompre per la força dels cops.

Cada artista ha disposat d’una urna del referèndum de l’1-O per fer la seva creació i donar expressió a la seva veu. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada d'autors, artistes, dissenyadors, fotògrafs, traductors, empreses i tots els professionals que han posat el seus coneixements i treball per aconseguir tirar endavant el projecte.

El catàleg ha estat possible gràcies a aportacions particulars, desinteressades.

L’exposició es va presentar per primera vegada a l’església de Saint Jean Baptiste de Beguinage de Brussel·les, i després s’ha pogut veure a La Maison de la Catalanité de Perpinyà. Està previst que, un cop clausurada a l’Arts Santa Mònica, segueixi un recorregut itinerant.

Paral·lelament a aquesta exposició, al Cercle Artístic Sant Lluc es presenta l’exposició 155 Fotos per la llibertat produïda pel Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord. Aquesta exposició es va mostrar dins el cicle “Vis a Vis” a Perpinyà.

L’exposició «55 urnes per la llibertat» mostra el treball de cinquanta-cinc artistes de Catalunya, des del nord al sud, que amb la seva creació volen fer visible un crit i un compromís. La força de la unió de la seva creativitat és l’expressió d’una societat que, pacíficament, demana, des de fa anys, poder exercir el seu dret de vot i que ha observat, astorada i indignada, com la voluntat de fer sentir la seva veu s’ha pretès trencar amb la força dels cops. 

Per a molts era impensable que en el nostre entorn geogràfic, Europa, i al segle XXI, es donaria el cas que sota el pretext d’unes lleis es justifiqués la utilització de la força per limitar els anhels d’una part d’un poble que volia fer sentir la seva veu.

Es fa molt difícil d’entendre —i impossible d’acceptar— que la força policial servís per reprimir, amb violència, la intenció d’un poble pacífic d’expressar la seva opció a través del vot.

Els fets de l’1 d’octubre quedaran a la memòria col·lectiva com una vergonya per a la democràcia, més enllà de l’opció particular de cadascú. Les urnes, objectes de plàstic xinès, materialitzen tota la dimensió èpica d’aquesta jornada electoral. Vingudes, segons diuen, de la Maternitat d’Elna i vehiculades per milers de braços anònims i invisibles, han estat el Graal per a una bona part de la societat catalana. Buscades i perseguides per les policies del regne d’Espanya, han aparegut miraculosament a les primeres hores del dia en cada poble català. Protegides i defensades per demòcrates a favor —però també en contra— de la independència de Catalunya. Les urnes són el símbol de l’1 d’octubre.

En aquest context social, els artistes com a ciutadans testimonis de la història i les seves relacions, i element d’anàlisi de la vinculació de l’ésser humà i el seu entorn, posen la seva creativitat com a crit d’alarma sobre el que ha succeït, i fan denúncia del dèficit democràtic per reclamar que els fets de l’1 d’octubre no es repeteixin mai més.

Cadascun dels artistes ha disposat d’una de les urnes del referèndum de l’1-O i ha creat la seva obra per tal de fer aquesta denúncia. Tots els artistes han mostrat el seu compromís pel dret a la democràcia i pel dret a decidir, i cedeixen el seu treball a la caixa de solidaritat per ajudar les famílies dels presos i per a la defensa ciutadana de la democràcia.

Aquest treball col·lectiu pren una dimensió plena de força on cada obra, amb tota la seva expressió, esdevé part d’un engranatge de denúncia i de desig de fer conèixer al món uns fets que no haurien d’haver succeït. Les imatges de les fotografies que acompanyen l’exposició són testimoni potent de les situacions viscudes. Són mostra d’una realitat que hauria de ser impensable però que ha esdevingut certa.

La implicació desinteressada de tots els participants ha fet possible una mostra que ha pres forma gràcies a l’esforç d’artistes de diferents tendències, diferents generacions, provinents des de les Terres de l’Ebre fins a París, tots junts per arribar a un mateix objectiu, com ho van fer tots aquells voluntaris que van fer realitat l’1 d’octubre.

Una xarxa de competències s’ha mobilitzat per acompanyar l’exposició: els autors dels textos, especialitzats en àmbits diferents, els dissenyadors, que han creat el catàleg i que han donat forma a l’exposició, i tots els que han contribuït amb el seu esforç i compromís a fer possible el projecte i donar a conèixer la situació catalana denunciant la repressió, la presó, la persecució i la manca de
llibertat.

Comissaris de l’exposició: Esteve Sabench i Fina Duran



#inauguracions #exposicions #museus #agenda #gratis #fotografia #escultura #artistes #catalunya #barcelona 

Entrades populars