Es Baluard presenta l'exposició 'Ells i nosaltres' | Palma, Mallorca


Es Baluard presenta Ells i nosaltres, una exposició col·lectiva sobre la relació entre els humans i els animals no humans.

Dates: 21.09.18 – 03.02.19 
Inauguració: 20 de setembre de 2018 
Lloc: Planta 0 
Comissària: Nekane Aramburu
Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, Mallorca.


Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma (Mallorca) presenta «Ells i nosaltres», una exposició que analitza l'evolució de la relació dels humans i els animals no humans a través d'una sèrie de projectes artístics contemporanis i obres històriques de referència. La mostra, comissariada per la directora del museu, Nekane Aramburu, té lloc del 21 de setembre de 2018 al 3 de febrer de 2019 a la Planta 0. La inauguració és el proper 20 de setembre de 2018 a les 20.30 hores.

La tesi curatorial de «Ells i nosaltres» presenta la relació simbiòtica i, al seu torn, contradictòria entre el món animal i les societats humanes, des de la seva denominació a partir de la distinció predarwiniana que diferencia entre 'humans' i 'animals' fins a la revisió dels canvis socials, econòmics i legislatius més significatius, així com també els corrents estètics, publicitàries, línies de pensament i alteracions ecològiques.

Entre els blocs temàtics del projecte es troben reflexions al voltant de l'economia, l'oci i els oficis, el domèstic i l'afectiu, l'esport i el circ, mites i tradicions, la tortura i la caça, l'alimentació o la bioètica. A més del format expositiu, el projecte integra el Complex cultural del museu Es Baluard amb les dinàmiques del seu entorn proper, peculiaritats i avenços que s'han anat promovent des de l'àmbit balear, analitzant el present i mirant cap al futur.

A la mostra es presenten obres d'artistes com Francis Alÿs, Jacques-Laurent Agasse, Joan Jonas, Francisco de Goya, Paloma Navares, Esaias van de Velde, Joan Miró, Joana Vasconcelos, Miquel Barceló, Rebecca Horn, Pablo Picasso, Guy Maddin, Damien Hirst, Marie Voignier, Marcel·lí Antúnez, Guillermo Srodek-Hart, Giuseppe Dardanone Cavelli (atribuït), Joan-Ramon Bonet, Joseph Beuys, Eulàlia Valldosera Adriaen Cornelisz Beeldemaker, Johan Seirling, Antonio David, Nicolaes Maes, Rosalía Banet, Cercle de Bartholomew Dandridge, José Cirera, Levi Orta, Paloma Pájaro, Juan Luis Moraza, Juan del Junco, Eugenio Ampudia, Amparo Garrido, Jean Painlevé, Veru Iché, Eduardo Kac, Auguste André Lançon, David Douglas Duncan i Walter Chandoha.

Les obres que componen l'exposició proposen reflexions al voltant dels diferents ecosistemes, les indústries, l'oci i els oficis, el domèstic i l'afectiu, l'esport i el circ, mites i tradicions, la tortura i la caça, l'alimentació o la bioètica o com a metàfores del propi mitjà de l'art. A més del format expositiu, el projecte integra el Complex cultural d'Es Baluard (a partir d'obres artístiques vinculades, zona de cans, colònia felina i albirament d'aus) amb les dinàmiques de l'entorn proper del museu, peculiaritats i avenços que s'han anat promovent des de l'àmbit balear (organitzatius, legislatius i ecològics), analitzant el present i mirant cap al futur en un moment en el qual de forma accelerada s'està produint un canvi de consciència.

«Ells i nosaltres» s'ha concebut a partir d'una extensa investigació iniciada per la comissària en etapes anteriors i en la qual ha establert un sistema de treball transversal amb les diferents àrees del museu que s'han implicat en el procés de gestació del projecte. D'aquesta manera, el projecte integra qüestions de plena actualitat, inserides en la mostra i guiant la selecció final de les obres i les accions de mediació. Així mateix, s'ha treballat amb associacions pro-vida animal, professionals de diferents àmbits, fundacions i entitats públiques i privades.

La teoria de l'animal-màquina de Descartes a partir de la idea Cogito ergo sum menyspreava el dolor i la mort en els animals. No obstant això, des de finals del segle XIX, altres pensadors com Frederick Nietzsche, Georges Bataille o, posteriorment, Gilles Deleuze i Félix Guattari comencen a plantejar la seva alteritat. Amb «Ells i nosaltres», Aramburu ha procurat vincular diferents punts de vista i fer-ho a través d'obres d'art. Una extensa cartografia que s'adhereix a les realitzades en els últims anys per museus o per col·lectius vinculats a la creació contemporània, generant plantejaments més enllà de l'estètica per aplicar l'ètica.

Les línies que s'aborden impliquen algunes qüestions bàsiques que durant els mesos de la mostra s'aniran així mateix treballant. Des de l'òptica de l'humà, es tracten els vincles (per exemple, a través del dol per la pèrdua, la teràpia per als humans o la humanització dels animals domèstics), l'alimentació i bioètica, l'oci i els oficis (com és el cas dels zoològics, bous, circ, la caça, publicitat, cinema, turisme, etc.), la iconografia (que representa tradicions, mites i altres elements de la cultura popular), les espècies invasores i la mutació, els ecosistemes urbans i marins i la legislació (casos de sancions/maltractament, l'alimentació d'animals al carrer, la consciència cívica o el tràfic d'espècies).


Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma
Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10
07012 Palma, Mallorca


#exposicions #museus #balears #gratis #agenda #artistes #fotografia #pintura #escultura #inauguracions

Entrades populars